Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Лекарство на основата на омега-3 мастни киселини лекува остеоартрит, развит вследствие диета

Лекарство на основата на омега-3 мастни киселини лекува остеоартрит, развит вследствие диета

Лекарство на основата на омега-3 мастни киселини лекува остеоартрит, развит вследствие диета - изображение

Учени от Техническия университет в Куинсланд открили, че лекарство, получено от омега-3 мастни киселини, може да намали възпалението при остеоартрит, развит след спазването на диета с високо съдържание на мазнини.

Изследването им е сред първите, което проучва резолвин D1 (RvD1). Медикаментът има противовъзпалителни свойства и може да се приложи за лечение на свързан с диетата остеоартрит, засягащ коленете, бедрата и други стави и предизвикващ скованост, болка и понякога тежка инвалидност.

Изследователите направили своето проучване на базата на предишни, извършени от Техническия университет, и така идентифицирали връзката между остеоартрита и диетата с високо съдържание на мазнини и въглехидрати. „В това изследване ние разгледахме различни медикаменти, включително RvD1, върху възпалението на ставите, което е част от остеоартрита, свързан със затлъстяването“, казва д-р Индира Прасадам, главен наблюдател на проекта.

Учените установили в лаборатория, че RvD1 намалява провъзпалителните маркери в човешките ставни клетки, а при мишки редуцира прогресията на свързания с наднорменото тегло остеоартрит в коленните стави чрез понижаване на провъзпалителните клетки в ставната тъкан. Така се намалява тежестта на възпалението и разрушаването на хрущялните и ставни мембрани.

Тъй като резолвин D1 е получен от омега-3 мастни киселини, това е естествено и по-безопасно лекарство, чиято употреба за лечение трябва да бъде обмислена. „Нашите резултати предоставят нови доказателства за целеви терапии за намаляване на възпалението при хора, които имат метаболитен остеоартрит, свързан с диета с високо съдържание на мазнини“, добавя д-р Прасадам.

Учените изследвали друго лекарство – клодронат липозом (CL), и установили, че той е ефективен и за редуциране на възпалението на остеоартрита при затлъстели мишки. Но този медикамент може да не бъде толкова лесно приложим като RvD1 за лечение на заболяването.

Изследването е публикувано в сп. Nature Reports.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: theshift.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаБотаникаХранене при...СъставкиИсторияСпортЛайфстайл