Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Спанакът намалява възпалението при остеоартрит

Спанакът намалява възпалението при остеоартрит

Спанакът намалява възпалението при остеоартрит - изображение

Изследване твърди, че спанакът може да намали последиците от остеоартрит, причинен от мононатриев йодоацетат (MIA). То е публикувано в сп. BMC Complementary and Alternative Medicine и е проведено от учени от Централния институт за изследване на лекарства в Индия.

Специалистите предизвикали остеоартрит в група мишки чрез инжектиране на MIA в коленните им стави. След това те давали перорално на гризачите екстракт от спанак по 250-500 мг всеки ден в продължение на 28 дни.

Изследователите оценили противоартритните свойства на спаначения екстракт чрез компютърна томография, матрична РНК и протеинова експресия на противовъзпалителни и хондрогенни гени, клинично значими биомаркери и поведенчески експерименти.
Въз основа на ин витро безклетъчни и клетъчно-базирани анализи учените установили, че екстрактът работи като мощен антиоксидант и противовъзпалително средство. Хистологичната оценка на коленните стави в края на опита чрез оцветяване със сафранин О и толуидиново синьо установи защитния му ефект. Лечението смекчава отрицателните ефекти на остеоартрита чрез увеличаване на костния обем до обема на тъканите, което води до намаляване на фактора трабекуларен модел с повече от 200%. Екстрактът от спанак повишава експресията на хондрогенния маркерен ген чрез намаляване на провъзпалителните маркери. Хондроцитите са единствените компонентни клетки, които могат да контролират важни дейности на ставния хрущял. Спанакът също причинява повишена експресия на Sox-9 и Col-II протеини в ставните хондроцити.

Наблюдава се съществено подобрение в двигателната активност на мишките и смекчаване на неблагоприятните ефекти от остеоартрита.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: food.ndtv.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияБотаникаРецептиХрани и ястияХранене при...СнимкиДиетиЛайфстайл