Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Учени откриха връзка между затлъстяването, чревни бактерии и остеоартрита

Учени откриха връзка между затлъстяването, чревни бактерии и остеоартрита

Учени откриха връзка между затлъстяването, чревни бактерии и остеоартрита - изображение

Появиха се доказателства, които дават основание да се смята, че специфични бактерии, обитаващи чревната флора, вероятно са отговорни за появата на обща инвалидизираща болест. Изследване обръща внимание на микроорганизмите в червата и установява, че те могат да причинят артрит при затлъстели хора.

Специалисти отдавна предполагат, че остеартритът при мъже и жени с много над нормата натрупани килограми е резултат от прекомерно напрежение и стрес върху ставите. Но сега учените от Медицинския център към университета в Рочестър смятат, че бактериите, живеещи в червата, могат да бъдат катализатора за развитието на това заболяване, като са подбудени директно от храната, която приемат затлъстелите.

За да докажат теорията си, изследователите направили експеримент с мишки. Те отбелязали, че в телата на пълните гризачи имало повече вредни бактерии в червата, отколкото в телата на слабите им събратя. Това от своя страна довело до възпаление на цялото им тяло, което причинило прогресивно разрушаване на ставите.

Учените добавили обща пребиотична добавка към храната на пълните мишки, която не им помогнала да отслабнат. Но експертите установили друг ефект на добавката – тя променила чревните бактерии и ставите на затлъстелите гризачи така, че изглеждали като тези на нормалните животни.

В продължение на 3 месеца изследователите правили проучванията, като първоначално хранели мишките с продукти с високо съдържание на мазнини и с червено месо. На 12-та седмица от диетата гризачите се сдобили не само с повече килограми, но и с диабет, удвоявайки процентно телесните си мазнини. Специалистите открили колонии възпалителни бактерии у затлъстелите животни, като чревната им флора била почти лишена от благоприятните пробиотични бактерии.

Промените, отбелязани в чревния микробиом на пълните мишки, корелират със симптоми на системно възпаление, особено в колената. Учените предизвикали остеоартрит от менискусно разкъсване, обикновено увреждане при атлети, за което се знае, че може да доведе до това състояние. В сравнение с по-слабите мишки, остеоартрозата се развива много по-бързо при затлъстелите, като почти целият им хрущял изчезва в рамките на 12-те седмици от разкъсването.

Ефектът от затлъстяването по отношение на чревните бактерии може да бъде обърнат, като диетата на гризачите бъде допълнена с пребиотик, известен като олигофруктоза. След неговото приемане коленният хрущял на животните с наднормено тегло се възстановява структурно като на гризачите с нормални килограми.

Самата олигофруктоза не се усвоява от организма на мишките и хората, но се консумира от чревните бактерии, включително и от бифидобактериите. По този начин се намаляват колониите на „лошите“ микроорганизми в червата, а оттам и се намалява възпалението, което води до системното разрушаване на хрущяла при остеоартрита.

Макар олигофруктозата да не помага за намаляване на теглото при затлъстелите мишки, тя все пак понижава стреса върху ставите и като цяло ги запазва по-здрави. Самият акт на редуциране на възпалението се оказва най-основния начин за защита на ставния хрущял от дегенерация. Така се подсилва и концепцията, че възпалението е механизмът, причиняващ остеоартрит и разрушаване на ставите за разлика от износването. Така изследователите стигат до идеята, че остеоартрита е вторично усложнение на затлъстяването точно като диабета и сърдечните заболявания.

Въпреки че има прилики между мишите и човешките бактерии, микроорганизмите, които предпазват гризачите от остеоартрита вследствие натрупване на килограми, могат да функционират по различен начин от бактериите, които биха могли да помогнат на хората. Затова бъдещите планове на учените включват допълнителни изследвания при хората. Ще анализират дали пребиотичните или пробиотичните добавки могат да имат същия ефект при тях, както при мишките.

Засега не е открито лечение, което да забавя прогресията на остеоартрита, но проучването поставя началото на разработването на терапии, които са насочени към микробиологията и всъщност могат да лекуват болестта, смятат авторите на изследването.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: forbes.com
Снимка: ericbakker.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияБотаникаТестовеДиетиСнимкиЛайфстайлПсихологияИнтервютаВидеоОрганизацииИзследванияСпортФизиологияЗаболявания (МКБ)Здравни проблемиХранене при...