Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Лекар предписа на пациенти с белодробни болести терапия с пеене

Лекар предписа на пациенти с белодробни болести терапия с пеене

Лекар предписа на пациенти с белодробни болести терапия с пеене - изображение

Унгарски лекар предписал на пациентите си с белодробни заболявания необичайна терапия. Д-р Каталин Варди им препоръчала да се запишат в хор и да започнат да пеят. Групата, която сформирали, нарекли „Дишане за душата“, и вече изнасят представления.

Някои от членовете на хора страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и споделят, че пеенето подобрило качеството им на живот. Мария Араня, която е на 74 години и има тежка астма в продължение на десетилетие, коментира, че никога не си е представяла, че може да се занимава с пеене. „След тежките дни има място, където се чувствам добре. След като започнах да пея, забелязах, че мога да дишам по-леко“, казва Араня.

Д-р Варди открила, че в други страни подобни пациенти облекчават състоянието си по този начин. Затова решила да опита, като в същото време се проявила още една полза от терапията. Пациентите се чувствали много добре психически, открили приятели и цел, която да им помогне да се справят с мисълта, че симптомите им може да се влошат при прогресия на болестта.

Диригентът Джорджи Филип казва, че песните са избрани така, че да дадат възможност на пациентите с белодробни болести да изпълняват по-дълги партии, по-трудни мелодии и да могат да развиват дишането си. Хората, които никога не са се появявали на сцена, почувствали концертите като истинско предизвикателство, макар песните да били съобразени с техните възможности.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниАлт. медицинаЛеченияЗдравни проблемиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиИсторияВидеоХранене при...ОрганизацииСнимкиСпециалистиБотаникаКлинични пътекиСпорт