Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене

Макароните крият неподозирани ползи за човешкия организъм, като в същото време предразполагат към по-здравословно хранене, подтиквайки хората да консумират по-големи количества риба, месо, плодове и зеленчуци. По този начин се намалява риска от развитието на сърдечносъдови заболявания и диабет, съобщават американски специалисти.
Спагетите и макароните са полезни и трябва да бъдат основна част от здравословната диета на всеки човек. Това твърдение е доказано от редица изследвания, представени на годишна среща на Дружеството за борба със затлъстяването в САЩ.
Макаронените изделия са храна с нисък гликемичен индекс
Специалистите отбелязват, че пастата е с нисък гликемичен индекс, което допринася за контрола на нивата на кръвната захар. Гликемичният индекс (ГИ) е мярка за скоростта, с която богатата на въглехидрати храна се отразява на отделянето на инсулин в организма. Според съвременните теории консумацията на храни с нисък гликемичен индекс е в основата на успешната диета и здравословното хранене.
Неотдавнашно проучване потвърждава твърденията на американските изследователи, като установява, че хората, спазващи диета с нисък гликемичен индекс, отслабват, независимо от консумацията на тестени изделия. Резултатите показват също, че макароните не само не водят до наддаване на тегло и увеличаване на телесните мазнини, но и предразполагат към по-здравословно хранене.
Най-общо казано, нискогликемичните храни могат да помогнат на човек да контролира теглото си, както и да намали риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Освен това, според Американската диабетна асоциация, макаронените изделия могат да бъдат част от здравословната диета на хората, диагностицирани с диабет тип 2.
Важно е обаче да се намали размерът на порцията паста и да се сведе до минимум употребата на сосове с високо съдържание на захар и мазнини.
Макароните без глутен са по-малко здравословни
Някои хора изключват макаронените изделия от диетата си в опит да намалят приема на глутен. Специалистите са на мнение, че освен ако човек не страда от глутенова чувствителност или целиакия (хронично заболяване, което засяга тънкото черво), не са налични доказателства, че безглутеновата диета предлага някакви ползи за здравето.
Всъщност проучванията показват, че много видове макаронени изделия без глутен в повечето случаи са значително по-скъпи и по-малко здравословни в сравнение с тези, които съдържат белтъчната смес. Също така те са с по-ниско съдържание на фибри и протеини и по-високо на захар и мазнини.
И накрая, макаронените изделия са една от храните, които съставляват голяма част на средиземноморската диета – хранителен режим, който много лекари и диетолози препоръчат за по-добър контрол на теглото и по-малък риск от сърдечносъдови заболявания.
Пастата предразполага към понижена консумация на наситени мазнини
Резултатите от американското проучване показват още, че макаронените изделия предразполагат към понижена консумация на наситени мазнини, което способства за ограничаване на наличието на вредни мазнини в кръвта. Това е важен фактор за предпазване от инсулт и сърдечносъдови заболявания.
Консумацията на макаронените изделия снабдява човешкия организъм с редица полезни минерали и вещества. Една от тях е фолиевата киселина, която предпазва от вродени дефекти и стимулира производството на червени кръвни клетки. Пастата съдържа също желязо, което е от значение за преноса на кислород в кръвта, както и за поддържане здравето на тъканите.
Консумирането на макарони и спагети се свързва и с понижен прием на продукти и храни с добавена захар. Учените отбелязват, че в 100 грама варени макарони се съдържат около 98 калории, докато в 100 грама пшеничен хляб калориите са 262.
medicalnewstoday.com, freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КОМПАС НА ХРАНЕНЕТО - БАС КАСТ - ХЕРМЕС
ОРИЗОВ ПРОТЕИН 700 г SANCT BERNHARD
МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
БИО СОЕВ ПРОТЕИН НА ПРАХ 200 г БИОНИА
КАК САМО ЧРЕЗ ХРАНЕНЕ ДА ЗАПАЗИМ ЗДРАВЕТО СИ, ДА СЕ ПОДМЛАДИМ И ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ - том 2 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
ПОДМЛАДЯВАЩИЯТ ЕНЗИМ - Д-Р ХИРОМИ ШИНИЯ - СИЕЛА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Забранените храни по време на бременност
- Как и колко да варим макаронените изделия
- Какво е паста орзо и как да я приготвим
- Здравословен хранителен режим
- Детска диета или как да бъдат успешни децата в училище
- Паста орзо със зеленчуци
- Доближете храната до слънчевия сплит, за да разберете дали е полезна за вас
- Топ 10 на най-популярните видове паста в света
- Трицветна макаронена салата с пиле и зеленчуци
- Лайфстайл лечение
Коментари към Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене