Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Маслото от бяла камелия защитава от белодробна фиброза

Маслото от бяла камелия защитава от белодробна фиброза

Маслото от бяла камелия защитава от белодробна фиброза - изображение

Маслото от бяла камелия (Camellia oleifera) помага за предотвратяване на белодробна фиброза, твърдят изследователи. Семената на растението и приготвяното от тях така наречено чаено масло са обект на интерес от много дълго време заради лечебния им потенциал. По тази причина екип от учени решили да проверят възможните приложения на камелията по научен път.

Белодробната фиброза е хронична и прогресираща болест, при която в белите дробове нараства съединителната тъкан и това причинява отслабване на дихателните функции.

За да проверят ефективността на маслото от камелия, изследователите използвали в експеримента 60 мъжки плъха, разпределени в 5 групи по 12. Във всяка група учените приложили различна терапия. Първата послужила за контролна и получила обикновен физиологичен разтвор. Животните от втората група били инжектирани със силициев диоксид в трахеята. Гризачите от третата група били лекувани с по 100 мг/кг екстракт от семена на бяла камелия. Плъховете от последните две групи получили едновременно инжекции с 50-милиграмов разтвор силициев диоксид и 100 мг/кг екстракт от семена на растението.

След 90 дни специалистите изследвали животните за белодробна фиброза. Те открили чрез биохимични тестове, че плъховете от 4 и 5 група имат по-ниски нива на малондиалдехид (MDA) в сравнение с гризачите от 2 група. Докато тези от 1-ва и 3-та имали сравними нива на MDA. Съединението е естествено срещано, високо реактивно и е продукт на липидната пероксидация. Смята се за един от маркерите за оксидативен стрес. Резултатите подсказали на изследователите, че маслото от камелия изчистило реактивните кислородни видове, отговорни за липидната пероксидация. Това от своя страна води до ниски равнища на малондиалдехид при някои групи плъхове.

Последвалият анализ показал, че животните в 4 и 5 група отбелязали „леко, но значително намаляване“ на концентрацията на хидроксипролин, аминокиселина, която участва в образуването на колаген в белодробната тъкан. Учените открили също, че екстрактът от растението насърчава експресията на супероксид дисмутаза 2 (един от най-важните ензими на антиоксидантната система) и в трите групи, където е приложен. Изводът е, че маслото е в състояние да подобри производството на антиоксидантни ензими и така да защити белия дроб.

Защитните ефекти на екстракта от камелия се дължат на различни полезни съединения, сред които феноли, флавоноиди, кофеин, галокатехин, кверцетин 3-глюкозид, галова киселина и др. По тази причина заключението на изследователите е, че то има предпазващ ефект и може да предотврати причинените от силициев диоксид белодробни увреждания и фиброза.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: plants-extracts.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПатологияХранене при...ЛеченияЛюбопитноБотаника