Начало Здравна медиа Любопитно Екология Масово самоубийство на китове в Нова Зеландия (Снимки)

Масово самоубийство на китове в Нова Зеландия (Снимки)

Масово самоубийство на китове в Нова Зеландия (Снимки) - изображение

Повече от 400 кита са се хвърлили на брега на Нова Зеландия. Стотици от тях са загинали преди доброволци да стигнат до тях и да успеят да ги върнат във водата.

Според еколози това е едно от най-масовите самоубийства на китове в Нова Зеландия.

По информация на Департамента по околната среда китовете на брега на залива Голдън бей на Южния остров са били около 416, а починалите са 70 процента от тях. Еколози, доброволци и местни жители са се опитали да върнат останалите навътре в морето по време на прилива, но шансовете за тяхното оцеляване не са големи.

"Отчитайки броя на загиналите животни, си даваме ясня сметка, че другите са в критично състояние", заяви регионалният шеф на департамента по околна среда Ендрю Ламасон. Той допълни, че спасяването на животните се усложнява и от това, че по скалите на крайбрежието има много мъртви китове, което пречи на оцелелите да отплават в морето. За да бъдат предотвратени нови опити за самоубийство на спасените китове, по брега е направена жива верига.

Какво може да накара морските бозайници да се хвърлят на брега? Този въпрос все още търси своите отговори, но според най-популярната теория един или няколко кита се озовават на брега и подават сигнал за бедствие, а всички останали им идват на помощ. Ако едно животно е заседнало в плитки води, делфините и китовете, които искат да му помогнат, също се оказват в капан.

Снимки: Reuters

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСпециалистиОбразование