Можете да проверите дали имате непоносимост към фруктозата чрез ябълка
Всеизвестно е схващането, че яденето на една ябълка на ден поддържа човек здрав. Но този популярен и общодостъпен плод има и друга страна, за която малко хора знаят. Той може да бъде използван като своеобразен тестер при хора, които имат проблем с усвояването на плодовата захар. Това състояние се нарича малабсорбция на фруктозата и тъй като в ябълката съотношението между фруктоза и глюкоза е най-неблагоприятно за подобни хора, изяждайки от нея, те могат да разберат дали страдат от неприятните прояви на малабсорбцията.
Захарите се усвояват в тънките черва. При по-голямата част от хората това протича без каквито и да било проблеми и проявления. Но при други се наблюдават подуване на стомаха, газове и болки. Много често за тях причината е неясна и през главата им минават всякакви други мисли и “диагнози“. Подлагат се на редица изследвания и пият всевъзможни хапчета и билки. Според специалисти от Британската асоциация на лекарите гастроентеролози 60% от хората имат проблем с абсорбирането на фруктозата и дори не подозират за това. Не всички от тях проявяват такива агресивни симптоми като изброените по-горе и ядат плодове без никакво притеснение. Но при други, чиито черва са много чувствителни, ферментирането на захарите предизвиква газове и неприятно бълбукане.
Недоброто усвояване на фруктозата причинява още потиснатост и пречи на производството на серотонин, невротрансмитер с основна роля в регулирането на агресивността, настроението, съня, сексуалността, кръвосъсирването и апетита.
В една ябълка има 25 г чиста фруктоза. Проучвания в САЩ сочат, че 50% от хората не могат да ги абсорбират без проблеми, а 80% имат затруднения при усвояването на 50 г. Пропорцията между фруктоза и глюкоза в един плод показва дали хората с чувствителен стомах ще имат проблеми. Освен ябълката, при която превес взима плодовата захар, и други плодове могат да причинят газове и подуване. Ананасът и пъпешът, сушените плодове, соковете, портокалите и доматеният сок съдържат повече фруктоза от глюкоза и са в графата забранени. При прасковите, гроздето и грейпфрутът съотношението между двете вещества е поравно и не са източник на такива проблеми.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wisebread.killeracesmedia.netdna-cdn.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ФЛОРАДИКС МУЛТИВИТАМИН сироп 250 мл SALUS HAUS
КАКАОВО БЛОКЧЕ КОМФОРТ СЪС СЛАБИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ 20 г
ДЕФЕНДИЛ ИМУНОГЛЮКАН P4H сироп 120 мл
КОЛАГЕН CH-ALPHA ПЛЮС ампули 25 мл * 30
Безплатна доставка за България!ТЕЧНА ЗАХАР С ВКУС НА ПОРТОКАЛ доза 13 мл * 10
ФРУКТОЗА КРИСТАЛНА 500 гр. ПЪТ КЪМ ЗДРАВЕ
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Знаем ли всичко за пръцкането - десет въпроса, които ще ви замислят
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Диета с ябълки за 7 дни
- Давайте на бебето неподсладен чай от анасон при колики и газове
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Закръглен циперус
- Коча трева, котешка трева, бабица, мачо биле
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Черни ябълки Диамант се предлагат на пазара, но никой не ги желае
Коментари към Можете да проверите дали имате непоносимост към фруктозата чрез ябълка