Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Можете да проверите дали имате непоносимост към фруктозата чрез ябълка

Можете да проверите дали имате непоносимост към фруктозата чрез ябълка

Можете да проверите дали имате непоносимост към фруктозата чрез ябълка - изображение

Всеизвестно е схващането, че яденето на една ябълка на ден поддържа човек здрав. Но този популярен и общодостъпен плод има и друга страна, за която малко хора знаят. Той може да бъде използван като своеобразен тестер при хора, които имат проблем с усвояването на плодовата захар. Това състояние се нарича малабсорбция на фруктозата и тъй като в ябълката съотношението между фруктоза и глюкоза е най-неблагоприятно за подобни хора, изяждайки от нея, те могат да разберат дали страдат от неприятните прояви на малабсорбцията.

Захарите се усвояват в тънките черва. При по-голямата част от хората това протича без каквито и да било проблеми и проявления. Но при други се наблюдават подуване на стомаха, газове и болки. Много често за тях причината е неясна и през главата им минават всякакви други мисли и “диагнози“. Подлагат се на редица изследвания и пият всевъзможни хапчета и билки. Според специалисти от Британската асоциация на лекарите гастроентеролози 60% от хората имат проблем с абсорбирането на фруктозата и дори не подозират за това. Не всички от тях проявяват такива агресивни симптоми като изброените по-горе и ядат плодове без никакво притеснение. Но при други, чиито черва са много чувствителни, ферментирането на захарите предизвиква газове и неприятно бълбукане.

Недоброто усвояване на фруктозата причинява още потиснатост и пречи на производството на серотонин, невротрансмитер с основна роля в регулирането на агресивността, настроението, съня, сексуалността, кръвосъсирването и апетита.

В една ябълка има 25 г чиста фруктоза. Проучвания в САЩ сочат, че 50% от хората не могат да ги абсорбират без проблеми, а 80% имат затруднения при усвояването на 50 г. Пропорцията между фруктоза и глюкоза в един плод показва дали хората с чувствителен стомах ще имат проблеми. Освен ябълката, при която превес взима плодовата захар, и други плодове могат да причинят газове и подуване. Ананасът и пъпешът, сушените плодове, соковете, портокалите и доматеният сок съдържат повече фруктоза от глюкоза и са в графата забранени. При прасковите, гроздето и грейпфрутът съотношението между двете вещества е поравно и не са източник на такива проблеми.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wisebread.killeracesmedia.netdna-cdn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлТестовеФизиологияНовиниСпортБотаникаАлтернативна медицинаИсторияХрани и ястияЛеченияРецептиДиетиСнимки