Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Мозъкът променя свои участъци, когато човек е със счупена ръка

Мозъкът променя свои участъци, когато човек е със счупена ръка

Мозъкът променя свои участъци, когато човек е със счупена ръка - изображение

Интересни особености наблюдавали учените, когато изследвали мозъка на хора, които били със счупена ръка. Специалистите от университета в Цюрих направили ядреномагнитен резонанс на мозъка на пострадалите 48 часа след травмата и 16 дни след нея. Ако е счупена и гипсирана дясната ръка на десняк, той е принуден да си служи с лявата. Това водело до забележителни промени в определени участъци на мозъка му. Дебелината им в лявата половина намалявала. Това бил резултатът, тъй като дясната ръка е неподвижна и не се напрягала, докато била в гипс. Но в дясното полукълбо, което управлява лявата ръка, частта, която отговаря за нея, нараства само за 16 дни.

Изследвани са 10 души, при които още едно нещо направило впечатление. Фината моторика на лявата ръка, която не била наранена, се усъвършенствала, мозъчната маса се натрупвала в частта, отговаряща за движението. Изненадващо учените определят това откритие като потенциална възможност да се приложи при хора, прекарали инсулт. Чрез подходяща терапия може да се обездвижи едната ръка, за да се стимулира и активира съответния участък от мозъка, който е пострадал от мозъчния кръвоизлив. Специалистите обаче предупреждават, че трябва да се внимава с прилагането на терапията, защото въздействието върху едната част на мозъка може да се отрази негативно върху другата.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: independent.co.uk

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиСпортПсихологияКлинични пътекиНовиниЛайфстайлЛеченияХранене при...ПатологияФизиологияСнимкиОрганизацииАлтернативна медицинаИсторияЗаболявания (МКБ)Медицински изследванияБотаникаСпециалистиИнтервютаНормативни актовеАнкетиЗаведения