Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Мъжете са виновни за менопаузата?

Мъжете са виновни за менопаузата?

Мъжете са виновни за менопаузата? - изображение

Мъжете са виновни за менопаузата на жените. Изводът е на канадски учени и е направен след сравнение на компютърни модели.

Според изследователите предпочитанията на мъжете към по-млади жени е довело до явлението менопауза при жените на средна възраст.

"Менопаузата може да бъде определена като странно явление, защото на практика всяко същество от женски пол запазва своите репродуктивни способности до края на живота си. Има случаи, в които сред бозайниците са наблюдавани китове и слонове да раждат на 80 години", обясняват учените. Единствените други същества, освен човека, минаващи през менопауза, са някои видове китове, а също и шипанзетата, живеещи в плен.

Именно тази мистерия са се опитали да разгадаят канадските учени.

Една от хипотезите е, че с годините жените губят своята способност да раждат, за да са в състояние да помагат в грижите за внуците си, а това от своя страна увеличава шансовете за оцеляване на потомството и е напълно логично. Съществуват обаче поне още 9 теории за менопаузата, но сред тях няма такава, която да обяснява как първоначално се е появила тя, което е провокирало канадският екип да направи сериозно проучване по въпроса.

Изследването, публикувано в научното списание PLOS Computational Biology, показва, че предпочитанията на мъжете от всички възрасти към по-млади жени, е оставило по-възрастните със значително по-малки шансове за възпроизвеждане, а това от своя страна е довело до неблагоприятни мутации като хормонални промени, намаляване на яйцеклетките, спиране на менструалния цикъл. Всички те засягат способността за създаване на потомство в по-късна възраст.

"Натрупването на мутации от такъв вид вследствие на този процес е достатъчно, за да се достигне до еволюционно придобитото състояние на менопаузата", обясняват учените и допълват, че следвайки тази теория, ако мъжете не предпочитаха по-млади дами, жените щяха да могат да се възпроизвеждат във всяка една възраст.

Изследването бе прието от научната общност като интересно, но не съвсем убедително, тъй като разчита на компютърни модели, които вземат предвид предпочитанията на мъжете, но не и на жените, не отчита и важен фактор като културните особености, който е от голямо значение за генетичното развитие.

Снимка: delfi.lt

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниТестовеЛюбопитноЛайфстайлИсторияСнимкиХранене при...Здравни проблемиФизиологияАлтернативна медицинаБотаникаПсихологияЛечения