Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Екстракт от червена детелина помага за преодоляване на симптомите на менопаузата

Екстракт от червена детелина помага за преодоляване на симптомите на менопаузата

Екстракт от червена детелина помага за преодоляване на симптомите на менопаузата - изображение

Датски изследователи установиха, че червената детелина може да се използва ефективно за успокояване на горещите вълни и на променливите настроения при менопаузата. Препоръчително е да се употребява ферментирал екстракт от растението за по-голямо въздействие.

Учените твърдят още, че червената детелина предотвратява остеопороза, която засяга една от три жени над 50-годишна възраст и поразява по-бързо в този период от живота на дамите. Проф. Пер Бендикс и колегите му от университета в Орхус наблюдавали 130 жени със симптоми на менопауза, като 60 от тях били избрани въз основа на критерии за най-малко 5 тежки топли вълни на ден и кръвни тестове.

Доброволките били разделени на две групи, като едната пиела по 150 мг екстракт от растението всеки ден в продължение на 12 седмици, а другата – плацебо.

Учените използвали устройство, което се поставя на китката и определя броя и силата на горещите вълни. Участничките били наблюдавани в рамките на 24 часа за промени в кръвното налягане, също така попълвали дневници и въпросници с всички подробности.

„След 12 седмици отново проверихме състоянието им и останахме без думи относно данните. Имаше много по-голям ефект, отколкото се надявахме“, казва колегата на Бендикс Макс Норман Ламбърт. Изследователите направили така нареченото DXA сканиране на гръбначния стълб и на ханша преди и след приема на екстракта от червена детелина от жените. Въздействието на ферментиралата течност, получена от растението, се обяснява с влиянието, което процесът ферментация оказва върху млечната киселина. По този начин се увеличава наличността на естроген-подобните съединения (изофлавони или фитоестрогени), с които червената детелина е пълна.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиНовиниТестовеИсторияСнимкиХранене при...Здравни проблемиФизиологияАлт. медицинаЛечения