Намаляване на солта само с 2 грама дневно може да спаси 8000 живота годишно
Намаляване на приема на сол само с два грама дневно може да спаси 8000 живота годишно, съобщават здравни експерти.
Предупреждението идва след ново изследване, според което хората все още ядат твърде много сол, въпреки цялостния спад на потреблението. Най-новите данни от Центъра за Обществено здраве в Англия показват, че възрастните консумират средно по 8 грама на ден, докато според експертите не трябва да се ядат повече от 6. Специалистите посочват, че са нужни още усилия за намаляване на големите количества сол, въпреки че изследванията сочат намаление с 11% на цялостния прием.
"Нашият анализ показва трайна тенденция на намаляване на потреблението на сол. Но макар хората да ядат по-малко, отколкото преди 10 години, все още ядем с една трета повече, отколкото трябва", посочва д-р Алисън Тедстоун, главен диетолог в Центъра. Твърде много сол може да повиши кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт.
Около 75 на сто от солта, която консумираме, е в продукти като хляб, макаронени изделия, пица, сандвичи, супи, зърнени закуски и готови ястия. Здравните експерти препоръчват намаляване или спиране на храни с високо съдържание на сол храни като аншоа, бекон, сирене, шунка, маслини, кисели краставички, скариди, салам, осолени печени ядки и пушено месо.
Коментари към Намаляване на солта само с 2 грама дневно може да спаси 8000 живота годишно