Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Ново изобретение ще подпомага трудно придвижващите се хора

Ново изобретение ще подпомага трудно придвижващите се хора

Ново изобретение ще подпомага трудно придвижващите се хора - изображение

Специална система от стъпала с пружини ще подпомага трудно предвиждащи се хора. Изобретението запазва енергията, която се получава от тежестта на тялото при слизане по стълби и я отдава при качване. Новото устройство би помогнало предвижването на възрастни хора и хора с увреждания, които изпитват затруднения при предвижване, предава БГНЕС.

В днешно време съществуващите решения не винаги са удобни, подходящи или достъпни. Обикновено се предлагат доста скъпи алтернативи или инсталирането на асансьор, ескалатор в дома е твърде непосилно.

Според създателя на изобретението Юн Сеон Сон от Факултета за наука и технологии в университета в Мисури стъпалата, които освобождават натрупана енергия, позволяват да се намали с 37% натоварването и усилието върху колената при изкачване на стълби. Такава система може лесно да се монтира на стълбище, където всяко стъпало ще бъде снабдено с датчици и пружини за налягане.

Учените сравняват процесът на слизане по стълби с този при натискането едновременно на газ и спирачка.

Много енергия е нужна на краката при всяка стъпка на слизане и спиране на движението, за да се избегне бързо ускоряване. Изобретението е така направено, че да съхранява тази енергия. Отделно то действа и като амортисьори, които запазват и щадят ставите на коленете и глезените, поясняват специалистите.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: iStock


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияСпортСпециалистиЛечения