Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Ритниците на бебето в утробата не са случайни

Ритниците на бебето в утробата не са случайни

Ритниците на бебето в утробата не са случайни - изображение

Изследване показва, че ударите, които усеща майката от своето дете, докато го износва, имат конкретна функция. Учени от Лондонския университетски колеж заедно със специалисти от Лондонски университетски болници измерили мозъчните вълни на новородени бебета, докато ритат с крачета по време на REM-съня (фаза на съня, при която се движат бързо очите). Те установили, че бързите мозъчни вълни, които са типични при новородени, предизвикват незабавна реакция в съответното полукълбо.

Например движението на дясната ръка на бебето води до директна реакция след това в лявото полукълбо на мозъка, където се обработва връзката с дясната ръка. Размерът на тези вълни е най-голям при недоносените бебета, които обикновено в този период би трябвало да са в утробата.

Констатациите сочат, че ембрионалните ритници в късните етапи на бременността – третото тримесечие, помагат да се развиват областите на мозъка, които се занимават със сетивните усещания, и спомагат бебето да развие чувство за собственото си тяло. Бързите мозъчни вълни, предизвикани от движението, изчезват, когато новородените са на няколко седмици.

„Смятаме, че констатациите имат отражение върху осигуряването на оптимална болнична среда за преждевременно родени бебета, така че те да получат подходящо сетивно усещане. Например вече е рутина децата да бъдат „вложени“ в своите креватчета, като това им помага да усетят заобикалящата ги среда и когато ритат с крачетата си, да се чувстват все едно са още в утробата“, обяснява Кимбърли Уайтхед от Лондонския университетски колеж.

Тези движения учените ги наблюдават по време на сън и това потвърждава резултатите от други изследвания, които показват, че сънят трябва да бъде защитен при новородените и смущения от всякакъв вид трябва да бъдат сведени до минимум.

Мозъчните вълни на бебетата били измерени с помощта на електроенцефалография и специалистите ги записвали непрекъснато по време на сън. Активният сън се характеризира поведенчески с бързи движения на очите, неправилно дишане и изолирани движения на крайниците. В проучването участвали 19 новородени на възраст 2 дни, те били между 31-ва и 42-ра гестационна седмица, докато траело изследването.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: smartparenting.com.ph

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноФизиологияСпортЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлСпециалистиЛеченияХранене при...ПсихологияТестовеАлт. медицинаИсторияСоциални грижиНормативни актовеКлинични пътекиОрганизацииБотаникаПроизводители