Комбинираният прием на лук и чесън намалява риска от рак на гърдата
Комбинацията от лук и чесън предпазва от развитие на рак на гърдата, според изследване, проведено от учени от Университета в Бъфало и Университета в Пуерто Рико. Това е първото проучване, което проследява връзката между консумацията на двата зеленчука и онкологичното заболяване.
Лукът и чесънът са богати на флавоноли и органосулфатни съединения. „По-специално, чесънът съдържа съединения като S-алилцистеин, диалил сулфид и диалил дисулфид, докато лукът е богат на алкенил цистеин сулфоксиди. Изброените съединения показват антиканцерогенни свойства при хората, както и при експериментални проучвания върху животни.“, споделя Лина Му, доцент по епидемиология в Университета в Бъфало.
Налични са доказателства, че двата зеленчука са способни да се преборят с болести като диабет, сърдечни заболявания и рак. По отношение на рака, няколко проучвания специално проследяват връзката между консумацията на лук и чесън и риска от карцином на дебелото черво, стомаха и простатата. Констатациите от тях показват, че колкото по-големи количества от тези зеленчуци се консумират, толкова по-малък е рискът от развитие на споменатите заболявания. По-малко са обаче изследванията върху връзката между рака на гърдата и консумацията на лук и чесън, което е причината изследователите да насочат вниманието си в тази посока.
Проучването
Проучването е проведено в периода между 2008 и 2014 г. и включва 314 жени на възраст между 30 и 79 години, диагностицирани с рак на гърдата в периода на проследяване. Изследователите включват също 346 дами в контролна група, които нямат анамнеза за раково заболяване.
По време на проучването е използван въпросник, с помощта на който учените определят хранителния режим и общия прием на лук и чесън на всички участници. За да проучи връзката между приема на двата зеленчука и риска от рак на гърдата, екипът използва безусловна логистична регресия, като коригира фактори като възраст, образование, фамилна анамнеза, индекс на телесна маса, тютюнопушене и други.
Комбинацията от лук и чесън намалява с 67% риска от рак на гърдата
Лукът и чесънът са основни съставки на софрито, сос, който е основен елемент на пуерториканската кухня. „Установихме, че сред пуерториканските жени комбинираният прием на двата зеленчука е свързан с намален риск от рак на гърдата“, казва Гаури Дезай, водещ автор на проучването. Всъщност резултатите от проучването показват, че жените, които включват софрито в ежедневния си хранителен режим, са с 67% по-нисък риск в сравнение с тези, които не го консумират изобщо.
„Пуерто Рико беше идеалното място за проучването, тъй като жените там консумират по-големи количества от двата зеленчука, отколкото дамите в Европа и САЩ. Това се дължи до голяма степен на популярността на софрито“, отбелязва Дезай.
Лукът и чесънът се използват също и при приготвянето на много други ястия, които са традиционни за пуерториканската кухня. Освен това процентът на заболели от рак на гърдата в Пуерто Рико е много по-нисък, отколкото в континенталната част на САЩ, което прави населението на островната държава изключително важен компонент от настоящето проучване.
Въпреки че проучването е наблюдателно и не може да обясни механизмите, които стоят зад констатациите, изследователите подозират, че флавонолите и органосулфатните съединения, съдържащи се в лука и чесъна, могат да бъдат отговорни за противораковите ефекти.
Резултатите са публикувани в списанието „Nutrition and Cancer”.
medicalxpress.com/news/2019-09-onion-garlic-consumption-breast-cancer
Снимка: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВАРИТЕКС РЪКАВ ЗА ЛИМФЕДЕМ 952
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Рак на гърдата
- Препоръчителна диета за болни от рак на гърдата
- CA 15-3 туморен маркер
- Ръката на Буда
- Хормонална терапия за лечение на рак на гърдата
- Клинична патология при злокачествени заболявания на гърдата
- Мамография - какво трябва да знаем
- Лигнани - фитоестрогени с невероятни ползи за здравето
- KI-67 протеин тест
- Опасни ли са дезодорантите и могат ли да причинят рак на гърдата
Коментари към Комбинираният прием на лук и чесън намалява риска от рак на гърдата