Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Някои заболявания на щитовидната жлеза протичат без ясни симптоми

Някои заболявания на щитовидната жлеза протичат без ясни симптоми

Някои заболявания на щитовидната жлеза протичат без ясни симптоми - изображение
Проблеми със съня, моменти на депресия или емоционална нестабилност, отоци на различни места по тялото, колебания в теглото - дори само някои от тези симптоми са повод за посещение при ендокринолога. Симптомите може да са свързани със здравословни проблеми от съвсем друг характер, но има смисъл да се провери и работата на щитовидната жлеза, казва д-р Александър Шинков от болницата по ендокринология "Акад. Иван Пенчев".

На ендокринолог трябва да ходят жените след 50 г., хората с болен в семейството, при немотивирана загуба на тегло, лесна уморяемост, отпадналост или задух, пояснява специалистът. Отоците при хипотиреоидизъм може да са по краката, но и по цялото тяло. Те не са толкова големи и не оставят трапчинки като при сърдечна недостатъчност, кожата е по-скоро плътна. Болни с тахикардия и аритмии също трябва да се проверят. Освен това неподозираната депресия е повод да се иде на ендокринолог. Понижената функция на жлезата може да влоши съществуващо заболяване.

Леките форми на заболяванията на щитовидната жлеза обикновено протичат без ясни признаци, допълва д-р Шинков. Отклоненията във функцията й дават противоположни симптоми според вида на заболяването. При хормонален излишък - хиперфункция, се наблюдават учестен пулс, напрегнатост, безпокойство, безсъние, тремор при по-тежките форми. Апетитът се усилва, но въпреки това теглото намалява или остава същото. При по-леките форми хората често отдават симптомите на претовареното всекидневие, малките деца вкъщи и т.н. При хипотиреоидизъм е обратното - пулсът е забавен, кожата става суха, косата и ноктите чупливи. Човек е муден, бавен и сънлив, трудно се концентрира, забравя, често има запек. Може да спи добре, но сънят може и да е нарушен.

Има много догадки и твърдения кои са причините за болестите на щитовидната жлеза. Спекулативни са твърденията, че Чернобил е причина за повишената честота. Доклади на СЗО не намират връзка между рака на жлезата и излагането на радиоактивен йод.
"По-значими за заболеваемостта са други фактори. За болестта на Хашимото (хипотиреоидизъм) се знае, че има сериозно генетично предразположение. Човек се ражда с тази нагласа в клетките на имунната система и щитовидната жлеза. Дали заболяването ще се отключи, зависи от външни фактори - вирусни инфекции, стрес и преумора, претоварване с йод. За пушенето категорично е доказано, че влияе", коментира д-р Шинков.

В страни, където е имало йоден дефицит и се въведе профилактика с високи йодни дози, се наблюдава значимо нарастване на болестта на Хашимото. България е именно такава страна - има йоден дефицит и е въведена ефективна профилактика. Затова днес се наблюдава по-голяма честота на Хашимото отпреди 30 г. По-малко обаче са случаите на гуша и кретенизъм, които са много по-опасни.

За да се провери щитовидната жлеза, обикновено първото изследване е за хормона TSH в кръвта. Той идва от хипофизата. Когато тя не работи, нивото му нараства като опит да я активира. TSH е начин да мерим компенсацията, която хипофизата се опитва да постигне, понеже това е доста чувствителен показател, пояснява д-р Шинков. Спадането му не може да настъпи веднага щом започне приемът на лекарства, по чисто физиологични причини. Нормализирането на хормона настъпва 4-6 или дори 7 седмици след началото на лечението.

Дозирането на медикаментите зависи от индивидуалните нужди. По света има различни практики. Някои лекари дават фиксирани високи дози, което води до предозиране при около една трета от болните. При нас, както в Европа, се дават по-щадящи дози. "Според нивата на хормоните в началото се назначава прицелна доза, която по предварителна преценка ще покрие нуждите. При млади и здрави хора тя може да се окаже достатъчна. След месец и половина се прави контролен преглед. Ако резултатите са добри, прицелната доза е постигната. Може да се правят корекции. При възрастни хора със съпътстващи заболявания бързото увеличаване на хормоните може да предизвика дезориентация и риск от инциденти, затова се действа с бавни темпове", коментира специалистът.

Целта на терапията е хормоните да станат нормални, но това може да стане и след месец.

Пациентите да помнят, че медикаментите им са заместително лечение. При постигане на нормални стойности лечението не се спира в никакъв случай. Иначе се връщат в изходна позиция. Хормоните на щитовидната жлеза са от ключово значение за организма, за органите и тъканите. Без тях човек угасва бавно. Жлезата влияе във всеки период от живота на човека - от ембрионалното развитие до сетния му дъх. Хормоните й спомагат за образуването на органите, за развитието на нервната система, за костния скелет на плода. Интелектуалното развитие на детето също зависи от жлезата.

Хормоните регулират още: телесната температура, ритъма на сърцето, обмяната на костите. Без хормоните на щитовидната жлеза, грубо казано, се оглупява. Ако хипотиреоидизмът напредва нелекуван години наред, уврежданията в нервните влакна и клетки стават необратими.

Проблемите на жлезата имат връзка и с други заболявания. Играят роля за извеждане на холестерола от организма. Той се синтезира в тялото, стига до клетките, където свършва определена работа, и после се прибира обратно в черния дроб. Хормоните на щитовидната жлеза спомагат за обратното захващане на холестерола. Затова при хипотиреоидизъм много болни имат повишени стойности на лошите мазнини в кръвта. Хубавото е, че при повечето хора те се нормализират, след като започне лечението. Тогава не е необходима допълнителна терапия за мазнините. При пациентите, които поначало са имали хиперхолестеримия, трябва да се обсъди последваща терапия за тази болест.

Връзката с диабета не е напълно изяснена. Проучвания, включително и в България, откриват по-висока честота на диабета при хората с хипотиреоидизъм, но не е задължително човек да има двете заболявания. Ендокринолозите съветват пациентите си да не пият билки за щитовидната жлеза. Причините са три. Част от хранителните добавки и билките са с неясен състав и е възможно да се получи взаимодействие с лекарството. Още по-лошо е, ако се замести хормоналното лечение с билки, това ще провали терапията. С билки нямало как да се появят нови клетки на жлезата, които да синтезират хормони. Преди години се използвал изсушен екстракт от щитовидни жлези на говеда. Той вършел същата работа като новите медикаменти, но не бил с абсолютно стандартизиран състав. След лудата крава продуктите с животински произход са силно ограничени.

Третата причина, поради която не се препоръчват билки, е, че част от тях съдържат йод, посочва д-р Шинков. Претоварването с йод е една от причините за възникването на хипотиреоидизма и добавянето му само може да влоши нещата. Бабини рецепти, като зелени орехчета в ракия или орехова шума, са абсолютно противопоказани.

При назначено хормонално лечение не се налагат никакви ограничения в храната или начина на живот. Храната трябва да е балансирана като при всеки здрав човек. Само малка част от болните - с активни базедова болест или тиреотоксикоза, не бива да се излагатат дълго на слънце, защото това може да обостри заболяването. Някои дори препоръчват по същата причина да се избягват надморски височини над 1500 м. Ултравиолетовите лъчи имат нееднозначен ефект върху имунната система и автоимунната система. Няма основание за препоръки да не се яде риба или зеле. Може да се ядат дори орехи, но в умерени количества. Естествено е храната да съдържа малко йод. Това е достатъчно и не е излишно.

Хората с повишена функция на жлезата също не бива да приемат много йод, защото той е субстрат за получаване на повече хормони. При част от тях това води до допълнително повишаване на нивата им, а ендокринологът иска да ги държи под контрол.

За Framar.bg:

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛеченияНаучни публикацииЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)ИсторияХранене при...ИнтервютаЛюбопитноМедицински изследванияАлтернативна медицинаСнимкиКлинични пътекиФизиологияСпортБотаникаЛайфстайлПсихологияОрганизацииНормативни актовеСпециалистиТестовеЗаведенияСоциални грижиОбразованиеНаправления в медицината