Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Образованието на майката, емоционалното й състояние и начинът на раждане влияят по-късно на съня на бебето

Образованието на майката, емоционалното й състояние и начинът на раждане влияят по-късно на съня на бебето

Образованието на майката, емоционалното й състояние и начинът на раждане влияят по-късно на съня на бебето - изображение

Ново проучване установи, че бебетата на тримесечна възраст спят по-малко, ако майките им са преживели депресия по време на бременността, родили са чрез спешно секцио или нямат университетска диплома.
Изследването е проведено сред канадски родители и изучава връзките между образованието на майката, пренаталната депресия, метода на раждане и продължителността на съня на бебето. То е публикувано в Sleep Medicine.

Учените установили, че децата, родени от жени без университетско образование, спят средно 13,94 ч. на ден, което е 23 мин. по-малко от новородените на дамите висшистки. Националната фондация за съня препоръчва бебетата на 3 месеца да спят средно 14 – 17 часа дневно. В проучването участвали 619 деца и техните майки.

„Сънят се отразява на растежа, възприемането и емоционалното развитие на бебето и е един от най-често срещаните проблеми на родителите“, казва доц. Пиуш Мандейн от университета в Албърта и един от водещите автори на изследването. Специалистът допълва, че проучването им показва, че 30% от ефекта на майчиното образование върху продължителността на детския сън всъщност има връзка с пренаталната депресия и начина на раждане.

Има няколко възможни обяснения за връзката между майчината депресия и детския сън. Професорът по педиатрия Анита Козирски смята, че жените в стрес имат проблеми със съня, докато са бременни, което може да се предава на плода чрез циркадния й часовник и нивата на мелатонин. „Майчината депресия и спешното секцио също така водят до повишени стойности на кортизол, което от своя страна може да предизвика прекомерна реакция на стреса при кърмачетата, което негативно влияе на съня им“, допълва тя.

Специалистите открили, че начинът на раждане сам по себе си въздейства на продължителността на съня. Бебетата, родени чрез цезарово сечение по спешност, спят приблизително 1 час по-малко от бебетата, появили се на бял свят естествено.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиНовиниЛюбопитноСнимкиПсихологияФизиологияХранене при...Алт. медицинаСпортЛеченияДиетиИзследванияВидеоИсторияБотаникаТестовеСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиПроизводители