Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Недостатъчната активност може да е виновна за отказа на бебето да спи

Недостатъчната активност може да е виновна за отказа на бебето да спи

Недостатъчната активност може да е виновна за отказа на бебето да спи - изображение

Проучване показва, че бебетата, които са по-малко активни, спят по-малко и това може да бъде голямо затруднение за родителите. Тези, които спят по-малко през нощта, но успяват да си вземат дрямката през деня, пак не са в състояние да получат колкото им е необходим сън в сравнение с децата, които спят повече през нощта. Освен това уморените мъници тежат значително повече на база дължината си, което показва потенциален риск за затлъстяване в ранен стадий.

Изследването, публикувано в сп. Behavior and Development Infant, е сред първите, които се фокусират върху обичайното здравословно поведение при бебетата. „Знаем, че физическата активност и сънят се влияят един друг и са силно свързани с растежа при децата и възрастните. Нашите открития показват, че тази асоциация може да се появи още в ранна детска възраст, което е критичен период на развитие“, казва Джанет Хоук, доцент по кинезиология.

Проучването на Хоук и колегите й се концентрира около ефекта на физическата активност, изразяваща се в практиката бебетата да се поставят по корем, което ги насърчава да развиват моторните си умения. Специалистите съветват родителите, които смятат, че детето им не спи достатъчно, да поставят наследника си по корем. Така то ще увеличи нивото на активността си, здравословното наддаване на тегло и изморявайки се по този начин, ще спи по-дълго.

В изследването участвали 22 здрави 6-месечни бебета, като учените анализирали нивото им на физическа активност, времето им за спане за 24 ч., теглото и дължината им. „Бебетата, които спят по-малко в рамките на денонощието, имат по-кратък нощен сън, повече хранения през нощта и са значително по-малко активни през деня“, обяснява Хоук. Тя коментира, че мъниците, които спали по-дълго от 12 ч. на ден, имали по-добър резултат по отношение на теглото за разлика от онези, които спят по-малко от 12 ч. и тежат повече.

Майката и бащата могат да насърчават физическата активност на детето като правят леки упражнения с него на пода или по няколко пъти на ден го поставят по корем.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниЗдравни съветиСнимкиСпортЛеченияФизиологияХранене при...ПсихологияАлт. медицинаДиетиВидеоИзследванияИсторияБотаникаТестовеСоциални грижиКлинични пътекиОрганизацииНормативни актовеСпециалистиПроизводители