Ограничаването на аминокиселината аспарагин блокира образуването на метастази при рак на гърдата
Ограничаването на приема и производството на аминокиселината аспарагин може да предотврати разпространяването на рака на гърдата в тялото. Аминокиселината се съдържа в много храни от животински и растителен произход като аспержи, говеждо и птиче месо, соя, млечни продукти и морски храни. Но също така може да се синтезира в човешкия организъм и поради това не е незаменима аминокиселина.
За да бъде ограничен аспарагинът в тялото, заедно с изключването му от хранителния режим се налага да се приемат и лекарства, които пречат на метаболитните пътища, свързани с производството на аминокиселината.
Проучването
Връзката между аспарагина и разпространението на рака на гърдата* е проучена в настоящото изследване, публикувано в списание „Nature“, при което фокусът е върху намирането на различия на нивото на генната експресия, което би могло да обясни защо някои тумори образуват повече метастази от други.
Проучването описва как ограничаването на аминокиселината при лабораторни мишки със злокачествено заболяване на млечната жлеза значително намалява способността на рака да се разпространява из тялото.
Ако по-нататъшни проучвания потвърдят тези открития по отношение на човешките клетки, спирането на консумацията на храни, съдържащи аспарагин, от пациенти с това злокачествено заболяване може да засили ефекта на съществуващите терапии и да спомогне за предотвратяването на болестта.
Наблюдението на учените е, че ограничаването на аспарагина в диетата, лечението с L-аспарагиназа или преустановяването на синтеза на аминокиселината чрез намалена експресия на ензима аспаргин синтетаза редуцира метастазите, без да засяга растежа на първичния тумор. И обратното, увеличеният прием на аминокиселината чрез храната или засиленият синтез провокира метастизирането и разпространението на туморните клетки в тялото.
Нова надежда в лечението на рака на гърдата
„Резултатите от изследването показват, че промените в диетата могат да повлияят както върху начина, по който пациентите с рак на гърдата реагират на първичната терапия, така и върху шансовете им за справяне с болестта“, казва Грегъри Ханън, професор по ракова молекулярна биология и директор на Института за ракови изследвания към Университета в Кеймбридж.
Според баронеса Делит Морган, изпълнителен директор на благотворителната организация „Breast Cancer Now“, това откритие може да предложи нов начин за преустановяване разпространението на рака на гърдата, но първо трябва да се разбере истинската роля на аминокиселината при пациентите.
“Тъй като всяка година във Великобритания умират близо 11 500 жени от рак на гърдата, трябва спешно да спрем метастизирането на туморните клетки в тялото, което прави болестта нелечима. Това, че проучването предполага, че понижените нива на аспарагин могат да намалят разпространението на рака на гърдата е обещаващо, но са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди дали ефектът при хората е същият. Ако се покаже като ефективен подход, е възможно диетичните съвети за избягване на храни, съдържащи аспарагин, да бъдат добавени към стандартното лечение.“, коментира баронеса Морган.
Учените обмислят провеждането на клинично проучване, включващо здрави участници, които да консумират храна, съдържаща малки количества аспарагин. Ако диетата доведе до понижени нива на аминокиселината, следващата стъпка ще бъде терапията да бъде приложена на пациенти с рак. Тя вероятно ще включва диетични ограничения, химио- и имунотерапия.
*Hannon J., Gregory et al. Asparagine bioavailability governs metastasis in a model of breast cancer. Nature. 2018.
Study suggests reducing levels of amino acid asparagine could stop breast cancer spreading: https://breastcancernow.org/about-us/media/press-releases/study-suggests-reducing-levels-amino-acid-asparagine-could-stop-breast-cancer-spreading
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВАРИТЕКС РЪКАВ ЗА ЛИМФЕДЕМ 952
МАЙПРОТЕИН BCAA таблетки * 90
ТЕЧЕН L-КАРНИТИН + ХРОМ с вкус на малина 450 мл EVERBUILD NUTRITION
МЕДИ ПИЙЛ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С 5 ВИДА СЕРАМИДИ И ПЕПТИДИ, АМИНОКИСЕЛИНИ, НИАЦИНАМИД, АДЕНОЗИН 50 мл
БИОХЕРБА BCAA ПЛЮС капсули * 60
БИОГЕЙМ АМИНОГЕЙМ АМИНОКИСЕЛИНИ ТЕЧНИ 492 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Рак на гърдата
- Препоръчителна диета за болни от рак на гърдата
- Дезодорантите против изпотяване като причинител на рак на гърдата – официално становище на Американското онкологично дружество
- CA 15-3 туморен маркер
- Хормонална терапия за лечение на рак на гърдата
- KI-67 протеин тест
- HER 2 тест при рак на гърдата
- Мамография - какво трябва да знаем
- Полезни ефекти на триптофана
- Лигнани - фитоестрогени с невероятни ползи за здравето
Коментари към Ограничаването на аминокиселината аспарагин блокира образуването на метастази при рак на гърдата