Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Ограничаването на определена аминокиселина спира метастазите при рак на гърдата

Ограничаването на определена аминокиселина спира метастазите при рак на гърдата

Ограничаването на определена аминокиселина спира метастазите при рак на гърдата - изображение

Ограничаването на приема и на образуването на аминокиселината аспарагин може да предотврати разпространяването на рак на гърдата в тялото. Тя се съдържа в много храни от животински и растителен произход като аспержи, говеждо и птиче месо, соя, млечни продукти и морски храни. Но също така се синтезира и от организма.

За да бъде ограничен аспарагина, се налага заедно с изключването му от хранителния режим да се приемат и лекарства, които пречат на метаболитните пътища да пораждат аминокиселината.

Връзката между аспарагина и разпространението на рак на гърдата е проучена в изследване, при което фокусът бил върху намирането на различия на нивото на генната експресия, което би могло да обясни защо някои тумори образуват повече метастази от други.

Проучването описва как ограничаването на аминокиселината при лабораторни мишки със злокачествено заболяване на млечната жлеза значително намалява способността на рака да се разпространява из тялото. Ако по-нататъшни проучвания потвърдят тези открития по отношение на човешките клетки, спирането на консумацията на аспарагин при пациенти с това заболяване могат да засилят съществуващите терапии и да спомогнат за предотвратяването на болестта.

Наблюдението на учените е, че ограничаването на аспарагина в диетата, лечението с L-аспарагиназа или спирането на аминокиселината чрез сваляне на аспарагин-синтетазата редуцира метастазите, без да засяга растежа на първичния тумор. И обратното – увеличаването на аминокиселината в храната или засилване на синтетазата провокира метастатичната прогресия.

ястие 

Резултатите от изследването показват, че промените в диетата могат да повлияят както върху начина, по който пациентът реагира на първичната терапия, така и върху шансовете му за изхода от болестта“, казва Грегъри Ханън, професор по ракова молекулярна биология и директор на Института за ракови изследвания към университета в Кеймбридж.

Учените обмислят провеждането на клинично проучване в ранна фаза, в което здрави участници ще консумират ниско аспарагинова храна. Ако диетата доведе до понижени нива на аминокиселината, следващата стъпка ще бъде терапията да бъде приложена на пациенти с рак. Тя вероятно ще включва диетични ограничения, химио- и имунотерапия.

Храните, богати на аспарагин, включват млечни продукти, суроватка, говеждо месо, птици, яйца, риба, морски дарове, аспержи, картофи, бобови растения, ядки, семена, соя и пълнозърнести храни. С ниско съдържание са повечето плодове и зеленчуци.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: genengnews.com
Снимка: rd.com, cloudfront.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиПатологияВидеоИзследванияЗдравни проблемиАлт. медицинаЛеченияБотаникаСъставкиСпортХранене при...