Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Операциите, извършени от жени хирурзи, по-рядко завършват фатално

Операциите, извършени от жени хирурзи, по-рядко завършват фатално

Операциите, извършени от жени хирурзи, по-рядко завършват фатално - изображение

Изследване показва, че когато операциите се правят от жени хирурзи, смъртните случаи при тях са по-малко, отколкото при колегите им мъже.

Специалисти от университета в Торонто анализирали картоните на над 100 000 пациенти, чиито операции са направени от 3300 хирурзи в Канада от 2007 г. до 2015 г. Съпоставяйки интервенциите, извършени от двата пола, и броейки починалите след всяка 25-та операция, учените стигнали до извода, че рискът хирургичната процедура да завърши фатално е с 12 на сто по-малък, ако жена я е извършила, информира Мениджър нюз.

Изследователите предполагат, че причините може би се дължат на факта, че дамите са по-внимателни и усърдни заради стремежа си да докажат, че са добри професионалисти колкото колегите си мъже. Също така по-рядко предприемат рискове в действията и решенията си и не се притесняват да поискат помощ. По природа жените са и по-състрадателни и внимателни към пациентите.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: mentalfloss.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияСнимкиСпециалистиНовиниИнтервютаНормативни актовеЛеченияЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиИзследванияЗдравни съветиЛайфстайлНаправления в медицинатаХранене при...СпортСоциални грижиАлт. медицинаПсихологияПатологияТестовеФизиологияАнкетиДиетиРецептиБотаника