Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Операционна камера показва туморните образувания цветни

Операционна камера показва туморните образувания цветни

Операционна камера показва туморните образувания цветни - изображение

Операционна камера със зонално изображение показва раковите образувания по-отчетливо и цветно, съобщават специалисти от Манхайм, Германия.

Учени от Института Фраунхофер за производствена техника и автоматизация са разработили система за визуализация, която позволява хирурзите да виждат раковите образования в различен цвят на фона на здравата тъкан.

За специалистите е важно да се вижда локализацията на туморното образувание и неговите граници. То се разглежда с ендоскоп.

За да се подобри визуализацията на тумора учените са приложили флуоресцеин - веществото се прилага чрез инжекция или орално. Обикновено цветното изображение е по-слабо на основна светлина.

Разработената система за визуализация се нарича Мултиспектрално интраоперативно предаване на изображението в реално време. Тя позволява да се съвместят няколко изображения с различни цветове на камерата и ендоскопа. Камерата блокира определени цветове на спектъра, което позволява цветните зони да се виждат по-отчетливо.

Снимка: Medizintechnologie.de

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛюбопитноНовиниЛайфстайлЗдравни съветиБотаникаАнкетиАлтернативна медицинаЛеченияМедицински изследванияНормативни актовеКлинични пътеки