Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Оплакванията на жените по време на менопаузата са най-силни около 50-те

Оплакванията на жените по време на менопаузата са най-силни около 50-те

Оплакванията на жените по време на менопаузата са най-силни около 50-те  - изображение

Симптомите на менопаузата са най-силни, когато жената е в ранната й фаза и е под 55 години, твърди американско проучване. В този период  въздействие им върху качеството на живот на дамите е най-голямо в сравнение с времето след 60-те.

По-възрастните жени имат по-малко оплаквания, свързани с паметта, и някои физически симптоми. Но все още изпитват умора, промени в настроението и сексуални смущения.

Учени от университета на Минесота достигнали до тези изводи, анализирайки данните от друго изследване, в което участвали 932 жени на средна възраст около 60 години. Неговата цел била да се проучи влиянието на екстракта от зелен чай върху развитието на рака на гърдата. На специалистите направило впечатление, че анкетираните дами под 55-годишна възраст получават по-често горещи вълни и се изпотяват нощем, отколкото по-възрастните доброволки. Също така при тях промяната в сексуалното желание била по-драстична. От своя страна жените над 55 години съобщават за по-леки симптоми като наддаване на тегло, проблеми със съня, изменения на външния вид.

Жените имат по-голяма продължителност на живота, по-здрави са и имат по-продуктивно ежедневие. Затова менопаузата оказва влияние върху качеството на живота им. От друга страна този период е специфичен за тях и се нуждаят от по-различни медицински грижи и съвети, казва авторката на изследването д-р Каролин Торкелсон от университета в Минесота. По тази причина е необходимо лекарите да обръщат по-голямо внимание и да провеждат разговори с дамите относно сексуалното здраве и психо-социалните промени, свързани с процеса на стареене.

Менопаузата настъпва обикновено след спирането на менструацията. Това става между 45 и 55-годишна възраст, тъй като яйчниците ограничават производството на хормоните прогестерон и естроген. Характерните симптоми през този период от живота на жената са предимно вагинална сухота, болки в ставите, промени в настроението, безсъние, лоша памет и т. нар. горещи и студени вълни.

Повечето дами не говорят за по-притеснителните проблеми, които им причинява менопаузата. А това е необходимо, защото вагиналната сухота например може да е свързана с чести инфекции на пикочните пътища. На пръв поглед този проблем не се асоциира с менопаузата, но именно тя стои в основата му.

Затова връзката лекар-пациент е от особена важност, както  и даването на изчерпателна информация и от двете страни.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: vagifirm.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноТестовеЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияНовиниИсторияСнимкиХранене при...Здравни проблемиФизиологияАлт. медицинаБотаникаЛечения