Начало Здравна медиа Любопитно Психология Психотерапията може да подобри съня по време на менопауза

Психотерапията може да подобри съня по време на менопауза

Психотерапията може да подобри съня по време на менопауза - изображение

Когнитивната поведенческа терапия е ефективен начин за подобряване на съня на жени в менопауза и страдащи от горещи вълни, сочи ново изследване. Тя е широко използвана, прилага се за кратък период и се фокусира върху проблемите, помагайки на пациентите да виждат връзката между вярвания, мисли и чувства и последващи модели на поведение и действия.

Проблемите със съня са често срещани преди, по време и след менопаузата. Дори жените, които технически не страдат от безсъние, се събуждат по средата на нощта и трудно заспиват после. Учените са изследвали 500 дами, които са в такъв период или в постменопауза. Те били между 40- и 72-годишна възраст. Проучванията били проведени в Оукланд, Индианаполис, Бостън, Филаделфия и Сиатъл. Доброволките се оплаквали от проблеми със съня и горещи вълни.

Изследването продължило осем седмици, като участничките попълвали дневник и шест пъти в седмицата разговаряли с експерт. Те получили персонални съвети и инструменти за откъсване от навиците си за сън, както и информация за правилна хигиена на съня и как да практикуват конструктивна тревога, когато неприятни мисли ги държат будни през нощта.

Експертите сравнили различни методи за справяне с проблемите със съня като приемане на антидепресанта есциталопрам, аеробни упражнения, когнитивна поведенческа терапия, омега-3 мастни киселини, както и хормонална терапия с естрадиол и лекарство за нервна болка, наречено венлафаксин ХR.

Жените попълнили Индекса за определяне тежестта на инсомнията (ISI) и Питсбъргския индекс за качеството на съня (PSQI) в началото на изследването и отново два-три месеца след когнитивната поведенческа терапия. Близо половината от дамите имали изходни резултати от ISI 12 точки или повече при скала от 0 до 28. По-високите резултати показват влошени проблеми със съня. След провеждане на когнитивна поведенческа терапия се наблюдава най-голямо намаляване на ISI – средно с 5,2 точки, в сравнение с останалите контролни групи.

Упражненията и терапията с венлафаксин понижават резултатите от ISI с около 2 пункта, докато чрез хормоналната терапия, есциталопрамът и йогата е постигнало умерено намаляване на индекса.
Средните стойности на PSQI варират от 9,2 до 10,4 при зададени граници от 0 до 21. Когнитивната поведенческа терапия понижава резултатите на PSQI средно с 2,7 точки. Прилагането на естрадиол, есциталопрам, венлафаксин, упражнения и йога довело до среден спад от 1,2 до 1,6 пункта, а приемането на омега-3 изобщо не подобрява симптомите на безсъние.

Ако жена има провокирани от менопаузата проблеми със съня и притеснителни горещи вълни, си заслужава да се подложи на курса за когнитивна поведенческа терапия“, коментира главният изследовател на проучването Катрин Гътри. Това е по-добър вариант, отколкото да се започне първо с терапия с ниска доза естроген или антидепресант.

Д-р Шелби Харис, директор на Поведенческа медицина на съня в Центъра за разстройство на съня в Монтефиоре, Ню Йорк, заявява, че това е голямо проучване. То е част от много други, които показват, че има методи, които помагат за по-добър сън по време на менопауза, без да е необходимо да се разчита на медикаменти.

Важно е също така да се отбележи, че при жените, навлизащи в менопауза, се повишава честотата на обструктивна сънна апнея. Ако сънят се нарушава или се прекъсва, наблюдава се хъркане или задушаване през нощта, трябва да се потърси консултация със специалист по съня, за да се изключат всякакви други разстройства.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: nydailynews.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортИзследванияБотаникаНовиниЛюбопитноТестовеЛайфстайлПсихологияИсторияХранене при...СнимкиЗдравни проблемиАлт. медицинаФизиологияЛечения