Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Оризовите трици пречат на образуването на съсиреци

Оризовите трици пречат на образуването на съсиреци

Оризовите трици пречат на образуването на съсиреци - изображение

Проучване установи, че оризовите трици биха могли да се използват за алтернативно лечение на сърдечносъдови заболявания. Учени от Китай и Малайзия открили, че екстрактът поликозанол, добит от сурови оризови трици, влияе върху тромбоцитната агрегация и съответно върху натрупването на съсиреци.

Тромбоцитите играят важна роля при появата на атеросклероза и на сърдечносъдови заболявания. Повишената им активност може евентуално да предизвика съсиреци в артериите или тежки нарушения в кръвообращението. Затова откритието, че екстрактът от оризови трици може да предотвратява образуването на съсиреци и потискането на появата на тромбоцити в кръвта е от изключително значение.

При провеждането на изследването специалистите индуцирали агрегация на тромбоцитите чрез аденозин дифосфат (ADP), колаген и арахидонова киселина. Предварително обработили тромбоцити от плъхове с различни концентрации на екстракт от поликозанол от оризови трици. Учените оценили също така адхезията (слепване) на тромбоцитите върху покрита с колаген и ламинин повърхност и измерили ефекта от суровия поликозанолов екстракт върху освободените протеини от активираните тромбоцити.

Резултатите показали, че екстрактът от поликозанол от оризови трици потиска агрегацията на тромбоцитите по дозозависим начин в аденозин дифосфат, арахидонова киселина и колаген. Освен това веществото значително спира слепването на тромбоцитите в колаген и ламинин. Третото свойство на екстракта е, че намалява клетъчната секреция на третираните тромбоцити към различни стимуланти.

На база на откритото изследователите правят извода, че екстрактът от поликозанол от оризови трици може да се използва като алтернативно лечение на нарушени тромбоцити, за предотвратяване и терапия на сърдечносъдови проблеми.

Оризовите трици са хранителното плътно външно покритие на зърната, което се получава като страничен продукт от преработката на белия ориз. Най-често се използват като храна за животните, въпреки че се предлагат като алтернатива на обикновените пшенични или овесени трици. Според експерти оризовите трици са силно питателни и имат потенциала да се превърнат в следващата суперхрана.

В предишно проучване на американски изследователи от Държавния университет в Колорадо учените измерили количеството на различните молекули, присъстващи в храната. За целта използвали метода масспектрометрия. Вследствие на него те установили, че оризовите трици съдържат 453 метаболита, включително 65, за които е доказано, че имат потенциални лечебни и здравословни свойства, както и 16, които преди това не били докладвани.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: wattagnet.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиДиетиЛюбопитноЗдравни съветиНовиниХранене при...ВидеоЛайфстайлБотаникаСнимкиЛечения