Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Откриват дали човек мисли творчески чрез сканиране на мозъка

Откриват дали човек мисли творчески чрез сканиране на мозъка

Откриват дали човек мисли творчески чрез сканиране на мозъка - изображение

Открит е модел на нервната дейност, който е в състояние да идентифицира хората, успели да измислят оригинални идеи - като Стив Джобс, например.

Идентифицирани са три области в мозъка, свързани с творческото мислене, връзката между които е много по-силна при носителите на нови идеи, отколкото при хората, които не притежават въображение.

В човешкия мозък съществуват три системи, разположени на различни места. Хората, при които те се активират заедно и едновременно, предлагат повече творчески решения.

Изследването е дело на международен екип от учени, ръководен от експерти от университета в Харвард. За да стигнат до тези изводи изследователите са сканирали мозъка на 163 души, сред които музиканти, учени и художници. Използваният функционален ЯМР е проследил промените в кръвния поток в различните мозъчни области, а по време на процедурата участниците са изпълнявали творчески задачи.

Докато се извършва ядрено-магнитният резонанс участниците биват помолени в рамките на 12 секунди да решат как оригинално може да се използва предметът, който се появява на екрана. Това може да бъде нож или чорап, например.

Оказва се, че хората, лишени от въображение виждат в чорапа единствено „нещо, което се поставя на краката, за да се предпазят и да им е топло“, докато творческите личности казват, че това е система за филтриране на вода.

„Творчеството често се определя като способност да излезеш с нови и полезни идеи. При предишни изследвания се измерваше активността в определени части на мозъка, които „избухваха“, когато хората мислят креативно. В настоящото изследване ни беше любопитно да разберем как отделните области взаимодействат помежду си по време на творческия размисъл“, обяснява водещият изследовател от Харвардския университет Роджър Бийти.

Отговорите се оценяват от трима независими експерти, а оценките им се сравняват с резултатите от ЯМР. Става ясно, че изпълнението на творческа задача активира едновременно три различни мрежи от мозъчни неврони. И колкото по-голяма е синхронизацията и взаимната им свързаност, толкова по-успешен е творческият акт.

Става дума за мрежата на пасивен режим на мозъка, свързана със спонтанното мислене и тази за проверката на изпълнението, която участва в когнитивните функции за контрол и оценка. Д-р Бийти припомня, че тези мозъчни области обикновено не работят заедно. Третата област е „мрежата за откриване на значимост“, която помага да се подредят приоритетите. Точно към нея учените проявили интерес, защото спонтанната мозъчна атака ражда вдъхновяващи идеи, но често те не са в състояние да послужат за крайната творческа цел.

Както коментира д-р Роджър Бийти, на хората е необходим вътрешен критик, който да оцени дали възникналите идеи подхождат на определената задача и кога се налага да ги промени.

Важният резултат от проучването, който показва, че при творческите личности с въображение се задействат едновременно тези три мрежи в мозъка, които иначе работят самостоятелно, отваря вратите на учените към нови изследвания, посветени на творчеството, иновациите и креативността.

По статията работи: Гергана Краилиева
Източник: vesti.ru
Снимка: purposefairy.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиИнтервютаХранене при...НовиниЗдравни съветиФизиологияПатологияАлт. медицинаОрганизацииИсторияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаникаСпорт