Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Откриха ензим, от който зависи защо употребяваме повече или по-малко сол

Откриха ензим, от който зависи защо употребяваме повече или по-малко сол

Откриха ензим, от който зависи защо употребяваме повече или по-малко сол  - изображение

Германски учени установиха чрез изследване защо някои хора имат по-голяма нужда от сол. Те анализирали вкусовите предпочитания на 31 души и ги подложили на тест, с който оценили чувствителността им към натриевия хлорид. След това с помощта на съвременни методи проучили състава на слюнката им.

Резултатите показали, че някои хора са по-чувствителни към солта и нямат нужда от допълнителни количества в храната си. При тях това се дължи на по-високи нива на определен ензим, наречен ендопептидаза. Функцията му е да раздробява белтъците.

Специалистите от университета в Мюнхен имат две теории за действието на ензима. Първата е, че той променя начина, по който натриевият хлорид се усвоява от тялото. Смята се, че изкуствено увеличава броя на молекулите, абсорбирани от клетките.

Втората теория на учените е, че ендопептидазата засилва десет пъти по-силно чувствителността към солта и това е причината човек да не изпитва нужда да добавя допълнително от натриевия хлорид в храната си.

Доказано е, че консумирането на повече от 12 г сол на ден повишава риска от появата на високо кръвно налягане, остеопороза, диабет тип 2 и сърдечна недостатъчност.

Изследването на германските учени е публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: topsante.com
Снимка: oxo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиИсторияАлт. медицинаНовиниЛеченияФизиологияЛюбопитноИзследванияЗдравни съветиБотаникаРецептиЕ-тата в хранитеСпортЛайфстайлСнимкиВидео