Откриха ензим, от който зависи защо употребяваме повече или по-малко сол
Германски учени установиха чрез изследване защо някои хора имат по-голяма нужда от сол. Те анализирали вкусовите предпочитания на 31 души и ги подложили на тест, с който оценили чувствителността им към натриевия хлорид. След това с помощта на съвременни методи проучили състава на слюнката им.
Резултатите показали, че някои хора са по-чувствителни към солта и нямат нужда от допълнителни количества в храната си. При тях това се дължи на по-високи нива на определен ензим, наречен ендопептидаза. Функцията му е да раздробява белтъците.
Специалистите от университета в Мюнхен имат две теории за действието на ензима. Първата е, че той променя начина, по който натриевият хлорид се усвоява от тялото. Смята се, че изкуствено увеличава броя на молекулите, абсорбирани от клетките.
Втората теория на учените е, че ендопептидазата засилва десет пъти по-силно чувствителността към солта и това е причината човек да не изпитва нужда да добавя допълнително от натриевия хлорид в храната си.
Доказано е, че консумирането на повече от 12 г сол на ден повишава риска от появата на високо кръвно налягане, остеопороза, диабет тип 2 и сърдечна недостатъчност.
Изследването на германските учени е публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.
По статията работи: Ирина Тенева
Източник: topsante.com
Снимка: oxo.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СИЙСТАРС КРИСТАЛНИ МИНЕРАЛНИ СОЛИ С ЛАВАНДУЛА 100 гр.
СОЛ ЗА СЪДОМИЯЛНИ МАШИНИ 2.5 кг ETAMINE DU LYS
НовСИЙСТАРС КРИСТАЛНИ МИНЕРАЛНИ СОЛИ С РОЗМАРИН 100 гр.
АКВАСОРС ХИМАЛАЙСКА КАМЕННА КРИСТАЛНА СОЛ 400 г.
ЕКВИЛИБРА ХИДРАТИРАЩ ДУШ ГЕЛ С АЛОЕ ВЕРА 250 мл
СОЛИ ВКУСНО 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Какво лекува английската сол
- Гама-глутамилтранспептидаза (ГГТ, ГГТП)
- Разграждане на белтъци
- Лечение при хипотония (ниско кръвно налягане)
- Серапептазата - ензим с лечебни свойства
- Лактат дехидрогеназа (LDH/ЛДХ)
- Натурални заместители на солта
- Алкална фосфатаза (АФ, ALP)
- Заместително лечение с панкреасни ензими
- Изследване на холинестераза
Коментари към Откриха ензим, от който зависи защо употребяваме повече или по-малко сол