Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Откриха нов метод за борба срещу затлъстяването

Откриха нов метод за борба срещу затлъстяването

Откриха нов метод за борба срещу затлъстяването - изображение

Нов метод за борбата срещу затлъстяването откриха учени от Нюйоркския университет. В експеримент с мишки те са установили, че изкуственото стимулиране на неврони в лимбичната система на главния мозък намалява драстично желанието за консумиране на храна.

Авторите на проучването отбелязват, че хората и животните са склонни да консумират храна и в моменти, когато не са гладни. Подобно поведение се дължи обикновено на различни емоции. Те провокират действието на лимбичната система, която регулира функциите на вътрешни органи, бодърстване, сън, обоняние, но също така има отношение и към обработването на сигнали, които са свързани с агресивно поведение и стрес. Това провокира специалистите да насочат вниманието си към регулирането на лимбичната система в мозъка. В експеримент с гризачи учените са вкарали невролептичният препарат клозапин-N-оксид, за да предизвикат активиране и реакция на лимбичните системи в мозъците на мишките.

Резултатите са показали, че при възбуждане нервните клетки отделят глутамат и това е намалило двойно желанието на гризачите да консумират храна, за разлика от контролната група, които не са били под въздействието на препарата. Проведени са и допълнителни физически и поведенчески тестове за установяванео на връзка с намалената храна и значими разлики в поведението на двете групи гримки. Учените отбелязват, че медикаментът не е отчел странични реакции.

Специалистите от Нюйоркския университет са уверени, че резултатите от проучването им ще допринесе за разработването на нови методи в борбата със затлъстяването при хората.

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: livescience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиНовиниЛюбопитноТестовеЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлИнтервютаВидеоСнимкиОрганизацииЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаЛеченияФизиологияСпортИзследванияБотаникаХранене при...Здравни проблемиЗаведения