Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Откриха причината за развитието на кариеси

Откриха причината за развитието на кариеси

Откриха причината за развитието на кариеси - изображение

Австралийски и американски специалисти установиха причината за появата на кариеси. Проучването твърди, че това не се дължи на генетично предразположение, а на неправилните грижи за устната кухина и нездравословният начин на хранене още в детството, предава Лента.

В изследването на учените са участвали близнаци на възраст между 5 и 11 години. 250 от тях са били еднояйчни близнаци, а други 280 - двуяйчни. Участието на близнаци е позволило да се открият различията в генетичните особености на оралния микробиом, развиващ се в сходни условия при подрастващите.

Проучването доказва, че част от микрофлората наистина се наследява, но това не се отнася за появата на кариеси и зъбни увреждания. Заключението от изследването подчертава, че процентното съотношение на предаваните от родители микроби на децата намалява, докато драстично се увеличава броят на микроорганизмите, свързани със заобикалящата среда. Развитието на кариеси се свързва със съдържанието на стрептококи в устната кухина, които се дължат на външни фактори, а не наследствени, посочват специалистите. Основен фактор за разрушаването на зъбите е консумирането на захарни изделия.

Според учените грижата за устната кухина трябва да започне още преди появата на първите зъбки на бебето. Добре е да се намали драстично консумирането на захар, да се мият зъбите минимум два пъти дневно и да се прави профилактика на устната кухина. Редовните профилактични прегледи при зъболекар са добра превенция срещу развитието на кариеси.

Изследването с резултатите на екипът от американски и австралийски специалисти е публикувано в Cell Host & Microbe.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: PerDimagrire

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиИсторияЛюбопитноЗдравни проблемиНовиниХранене при...Алт. медицинаСпециалистиИзследванияНормативни актовеПроизводителиЛечения