Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Падналите зъби са индикатор за по-малка продължителност на живот

Падналите зъби са индикатор за по-малка продължителност на живот

Падналите зъби са индикатор за по-малка продължителност на живот - изображение

Количеството паднали зъби индикират по-малка продължителност на живот на човек. За тази интересна закономерност съобщават изследователи от Oral Health Foundation във Великобритания.

Колкото повече зъби губи човек, толкова по-малко живот му остава, според специалистите. Те са установили, че хората, които са запазили зъбите си до 74 години значително по-често доживяват до 100 години. Числото на паднали зъби се явява индикатор на това как човек се отнася към собственото си здраве. Отделно загубата на зъби често се свързва с нивото на стрес, с който хората се сблъскват ежедневно през своя живот. На стреса, рушенето и загубата на зъби влияят различни социални, емоционални, финансови и образователни преживявания, дори и хронически, генетически заболявания и вредни навици.

Според последно изследване хората, които губят по 5 или повече зъби на приблизително 65 годишна възраст, сравнително често страдат от други сериозни проблеми със здравето като сърдечносъдови заболявания, диабет и остеопороза. Те ограничават съществено предполагаемата продължителност на живот на човек. Тези заболявания по-рано са били свързани с качеството на живот на човек и неговия социално – икономически статус.

"Съществуват много причини за загубата на зъби, сред които са травмите, пушенето и лошата хигиена на устната кухина. Те също могат да се свържат със заболявания на венците, които на свой ред увеличават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет", коментират специалистите. 

Според изследването и получените резултати загубата на зъби може да свидетелства за ниско качество от други сфери на живота на човек, което говори за неговото общо лошо здравословно състояние. Важно е да се отбележи, че свързаните заболявания със загубата на зъби увеличават риска и от последващи други заболявания.

Снимка: Groupon

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниЛайфстайлСпортСоциални грижиНормативни актовеПсихологияДиетиСнимкиОрганизацииИсторияИнтервютаХранене при...Клинични пътекиЛеченияСпециалистиБотаникаМедицински изследванияЗаведенияНаправления в медицинатаАнкетиАлтернативна медицинаПроизводители