Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно Знаете ли, че... Пием кафе заради аромата, а не заради вкуса му

Пием кафе заради аромата, а не заради вкуса му

от 19 сеп 2012г.
Пием кафе заради аромата, а не заради вкуса му - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност
Учените изясниха факта, че вкусът на кафето никога не е толкова вълнуващ, колкото аромата, с който насища въздуха.

Забелязали ли сте, че когато сте настинали, кафето не е толкова изкушаващо? Причината не се крие само във възпаленото гърло, а главно в запушения нос, който ви пречи да усетите насладата от любимата чаша. В особеност на обонятелните клетки се корени и обяснението защо отпитата глътка не носи същото удоволствие като миризмата на току-що приготвената чаша.

Когато течността премине в устата, тя изпраща аромата си към задната част на носа откъм устата, като активира т.нар. второ възприятие на миризмата в мозъка, което е по-слабо чувствително.

Това е и причината за различното, не толкова удовлетворяващо усещане. Миризмата може да се усети по два начина, обяснява ученият Бари Смит от Лондонския университет. Единият е чрез вдишване на молекули от околната среда, а при другия въздухът идва отвътре, минава през устната кухина и се издишва през носа.

Дали обаче ароматът на храната е по-съблазнителен от вкуса й, или обратното, зависи от конкретния продукт. За разлика от кафето някои жълти сирена миришат толкова наситено, че всеки нос потрепва от вонята. Тя е отблъскваща дори за хората, които ги обичат. Но удоволствието, което носят на небцето, си заслужава изпитанието.
Феноменът идва от анатомичен факт - въпреки че хората имат специализирани чувствителни на вкусови дразнения клетки на езика си, 8% от това, което си мислим, че е вкус на храната, всъщност идва чрез обонянието.

Рецепторите, които препредават съобщения на мозъка за храната и напитките, реагират различно в зависимост от канала, по който информацията идва до тях.

Засега не са известни много миризми, които се интерпретират по еднакъв начин, независимо дали "влизат", или "излизат". С други думи - каквото помиришете, това ще усетите и като хапнете. Само шоколадът и лавандулата от всички хранителни продукти на света се възприемат без изкривяване от сетивата.

В случая с кафето вълшебният вкус е възпрепятстван и от факта, че 300 от над 600-те химически съединения, които формират аромата му, биват "изтривани" при контакта със слюнката в устата.

Природата е снабдила езика на човека с рецептори, които регистрират сладко, солено, горчиво, люто, кисело. Благодарение на тези клетки разграничаваме и други варианти, като тръпчиво, мазно, метален вкус и т.нар умами, което е особена характеристика за наситеност. Но в устата няма сензори за някои от най-изкусителните миризми като тези на канелата, ягодите, ананаса. Затова и божествената канелена кифличка не е толкова вкусна, когато човек е болен и няма обоняние. Учените смятат, че близо 80 процента от представата ни за вкус всъщност е мирис. Затова в ерата на комерсиализацията повечето компании добавят ароматизатори към продуктите си.

Въпреки многото теории за разликата в популярните видове кафе, крайният резултат зависи изключително от това кога е изпечено и смляно. Минути след като излязат от фурната зърната започват да променят вкуса си, а смилането ускорява процеса в пъти. Ако купувате насипно смляно кафе, то вече е остаряло според взискателните критерии за суперекстра качество. Най-малки са щетите от обработката, ако кафето се вакуумира веднага. Няма как стандартът да се поддържа за всяка чаша вкъщи, но съхраняване в плътно затварящ се буркан "по мярка" (за да не се влошава качеството от контакта с въздуха) помага. Това обяснява и защо въпреки по-високата цена малките разфасовки, които едва стигат за седмица, са по-търсени от ценителите. За някои и това не е достатъчно.

На максималните претенции отговаря кафето в капсули - вакуумирано в индивидуални контейнерчета за машина. Според производителите това гарантира и иделното дозиране, защото често хората са склонни да слагат по-малко заради икономии, а пристрастените - повече, за да засилват усещанията си.

Ако човек се опитва да доближи напитката до съвършенството, от значение е и водата, която използва - например хлорираната или дестилираната променят и аромата, и вкуса. Както и температурата й, но тя варира в зависимост от технологията. При еспресото високите градуси са решаващи, обаче ако се разчита на готови разтворими гранули, водата, с която се заливат, трябва да е топла, а не вряла.

Друго важно условие - кафето дава наистина най-доброто от себе си в средно големи стъклени или порцеланови чаши. За съвършената форма се спори заради различните културни традиции в метода на приготвяне. За турско кафе перфектна е малката разширяващата се в горния край извивка като на цвета на лалето. Затова пък за бързите инстантни варианти повече подхожда универсалната "права" поне 250-милилитрова чаша.

Разпространен начин за омекотяване на вкуса е капването на екстракт от ванилия на дъното, но истинските фенове на кафето никога не го правят.

По въпроса дали щипка сол засилва характеристиките на предпочитания сорт от години се водят спорове. Това едва ли има съдбовно значение в личен план - всъщност за вашето неповторимо кафе решаваща е вашата преценка.

Думата еспресо се възприема от хората като синоним на силно кафе, но идва от старогръцки и буквално би означавала под натиск, под налягане. Почти половината от любителите на ароматната напитка я обичат чиста. Втора по численост са феновете на капучиното, но малцина знаят, че терминът идва от монасите от католическия Орден на капуцините, които имали навика да приготвят напитката с пяна отгоре. Набира популярност и т.нар. ароматизирано кафе, чиито зърна се обработват при частично охлаждане по време на печенето и ново загряване, за да поемат максимално желаното ухание.

Още по темата:
  • Кафето не е опасно за здравето на сърцето Кафето не е опасно за здравето на сърцето
  • Кафето подпомага добрия метаболизъм, ако се пие след закуската, смятат експерти Кафето подпомага добрия метаболизъм, ако се пие след закуската, смятат експерти
  • Консумацията на кафе подобрява еластичността на аортата при хипертония Консумацията на кафе подобрява еластичността на аортата при хипертония
  • Кафето брани нашето ДНК от увреждания Кафето брани нашето ДНК от увреждания
0.0/5 0 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС КРЕЙЗИ 8 ПРЕДТРЕНИРОВЪЧНА ФОРМУЛА С 8 СТИМУЛАНТА 325 г
72.95лв.

СУИДИШ СУПЛЕМЕНТС КРЕЙЗИ 8 ПРЕДТРЕНИРОВЪЧНА ФОРМУЛА С 8 СТИМУЛАНТА 325 г

Нов
МАТИСЪН КЕТО ЛАТЕ С МСТ И КАФЕ 200 г
51.70лв.

МАТИСЪН КЕТО ЛАТЕ С МСТ И КАФЕ 200 г

ОПТИАТ СКРАБ ОТ КАФЕ "СОЧНА МАНДАРИНА" 220 гр.
27.50лв.

ОПТИАТ СКРАБ ОТ КАФЕ "СОЧНА МАНДАРИНА" 220 гр.

КИНЕТИКС ЛОСИОН ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО ПАЧУЛИ И ВЕТИВЕР 250 мл
28.00лв.

КИНЕТИКС ЛОСИОН ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО ПАЧУЛИ И ВЕТИВЕР 250 мл

МАЙ ОРГАНИКА АНТИЦЕЛУЛИТЕН СЕРУМ 100 мл
35.90лв.

МАЙ ОРГАНИКА АНТИЦЕЛУЛИТЕН СЕРУМ 100 мл

СУОНСЪН ЗЕЛЕНО КАФЕ КОМПЛЕКС СЪС ЗЕЛЕН ЧАЙ И МАЛИНОВИ КЕТОНИ капсули * 60
65.70лв. 55.85лв.

СУОНСЪН ЗЕЛЕНО КАФЕ КОМПЛЕКС СЪС ЗЕЛЕН ЧАЙ И МАЛИНОВИ КЕТОНИ капсули * 60

ПРОМО

Коментари към Пием кафе заради аромата, а не заради вкуса му

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Пием кафе заради аромата, а не заради вкуса му
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 14:04
    Коментирайте "Пием кафе заради аромата, а не заради вкуса му"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Знаете ли, че...
  • Интимно здраве на жената - какво знаем?
  • Лекарства, които могат да повишат кръвното налягане
  • 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
  • И билките имат странични ефекти
  • Лечение при махмурлук
  • Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
  • Избор на добавки за засилване на паметта и концентрацията
  • Лечебен ефект на алкохолните напитки
  • Методи за лечение на анорексия
  • Сухарите вредят на здравето?
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Възможни ли е да получавам кожен проблем заради алкохол?

преди 926 дни, 13 часа и 53 мин.

Паникьосани ли са лекарите заради коронавируса?

преди 1830 дни, 18 часа и 33 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 2 часа и 8 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 17 часа и 8 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 17 часа и 20 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 17 часа и 27 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival