Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Плетенето има много ползи за здравето

Плетенето има много ползи за здравето

Плетенето има много ползи за здравето - изображение

Обичате ли да плетете? Ако отговорът ви е "да", вероятно сте разбрали, че това не е просто хоби и лесен начин да се сдобиете с нови дрехи и аксесоари. Плетенето всъщност има много ползи за здравето, вижте най-важните сред тях...

1. Има същите ползи като медитацията.
Плетенето може да бъде много релаксиращо. Ритмично повтарящите се движения имат същите ползи за ума и тялото, каквато медитацията. А освен това накрая се сдобивате с нещо красиво изплетено.

2. Облекчава симптомите на тревожност, стрес и депресия.
Ритмичните движения и чувство за фокус могат да отвлекат вниманието от симптоми на тревожност, депресия и стрес. Плетенето понижава кръвното налягане само след няколко минути, така че хващайте куките, когато сте стресирани или депресирани.3. Помага за подобряване на двигателните функции.
Плетенето стимулира почти целия мозък наведнъж: предният дял на мозъка който обостря вниманието, париеталният лоб, обработващ сензорната информация и пространствената навигация, задният лоб, отговарящ за визуалната информация, темпоралният лоб, отговорен за съхраняване на спомени и за езици, и малкият мозък, координиращ прецизността на движенията. Плетенето може да помогне на хора със заболявания като Паркинсон да подобрят своите двигателни функции, моторика и да отвлича вниманието от други болезнени симптоми.

4. Забавя когнитивния упадък.
Докато помага за подобряване на двигателната функция и настроение, плетенето също тренира мозъка, поддържайки го здрав. Колкото повече използвате мозъка си, толкова по-здрав е и за по-дълго време. Според известната клиника "Mayo" възрастните хора, които се занимават с някакъв занаят, включително плетене, е с около 30-50% по-малко вероятно да имат леко когнитивно нарушение в сравнение с тези, които не се занимават.

5. Помага за предотвратяване на артрит и тендинит.
Точно както трябва да използвате мозъка си, за да го държите здрав, така трябва да използвате и вашите стави. Лекият тренинг на пръстите при плетене заздравява хрущяла, без да го натоварва. Ако имате артрит, киснете ръцете си в топла вода и използвайте по-големи куки, за да получите облекчение и да създадете своя шедьовър от прежда.

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНаучни публикацииНовиниПсихологияВидеоОрганизацииАлтернативна медицинаНормативни актовеХранене при...ИнтервютаКлинични пътекиМедицински изследванияЛеченияСпециалистиБотаникаИсторияАнкетиСпортСоциални грижиТестовеЗаведенияОткритияРецептиПроизводителиОбразование