Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Повече естествена слънчева светлина – повече и по-качествен сън през нощта

Повече естествена слънчева светлина – повече и по-качествен сън през нощта

Повече естествена слънчева светлина – повече и по-качествен сън през нощта - изображение

За качеството на съня има значение къде работите и дали на работното си място поемате достатъчно естествена слънчева светлина. Това е установил екип учени, който е проучил съня на 49 служители. От тях 22 работят в офиси с прозорци, а 27 – в помещения без.

Резултатите от изследването показали, че тези, които имали достъп до естествена слънчева светлина, спят повече и по-качествено. С цели 46 минути на нощ те увеличават съня си за разлика от останалите, които работят на изкуствена светлина.

Обяснението на учените е, че причината е във вътрешния ни биологичен часовник. Слънчевите лъчи потискат хормона мелатонин, той не се отделя през деня и затова не чувстваме нужда от сън по това време. Получаването на повече естествена светлина през деня предполага добра почивка през нощта.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: chronobiology.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиФизиологияИсторияЛайфстайлЛеченияПсихологияХранене при...СпортАлтернативна медицинаНовиниДиетиМедицински изследванияВидеоБотаника