Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Повече от едно дете в семейството може да бъде причина за сърдечни заболявания при родителите

Повече от едно дете в семейството може да бъде причина за сърдечни заболявания при родителите

Повече от едно дете в семейството може да бъде причина за сърдечни заболявания при родителите - изображение

В ново изследване на специалисти от Европейското общество по кардиология е установена необичайна корелация между количеството деца в семейството и повишения риск от сърдечносъдови заболявания при майката и бащата.

Хората, които са решили да имат повече от едно деца е добре да се грижат по-обстойно за здравето на сърцето си и по-често да посещават профилактични прегледи. Според резултатите от изследването наличието на две или повече деца в семейството става рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания. Майката и бащата са по-предразположени към сърдечносъдови заболявания като исхемична болест на сърцето, предсърдно мъждене, аритмия. Тази закономерност се потвърждава на базата на показатели на състоянието на здравето на 500 000 човека, станали участници в изследването.

Учените са стигнали до заключението, че позитивен фактор в живота на родителите е наличието на едно дете. Второ или повече деца предразполагат развитието на различни заболявания при родителите.

"Едно дете защитава социално родителите си в напреднала възраст. Две и повече деца са фактор на икономически и социален натиск и повишаване на натоварването сред родителите. При бащата това води до допълнителен стрес, а при майката – до хормонални изменения на фона на многоплодната бременност", коментират специалистите природата на развитие на заболявания на сърцето при родители с много деца.

Снимка: suggest-keywords.com


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноПсихологияНовиниАнкетиСоциални грижиОрганизацииСпециалистиДиетиНормативни актовеХранене при...ИсторияИнтервютаЛеченияЗаведенияКлинични пътекиБотаникаФизиологияСпортРецептиАлтернативна медицинаОбразованиеМедицински изследвания