Подвеждащите етикети допринасят за консумацията на храни с добавена захар от бебета и малки деца

Австралийското национално проучване на храненето показва, че децата на възраст между 2 и 3 години консумират 32 грама добавена захар, което се равнява на 8 чаени лъжички бяла захар. Тази нездравословна практика се дължи на факта, че продуктите, предлагани и продавани от хранителната промишленост, съдържат големи количества захар.
До какво води консумацията на твърде много захар?
Проблемът с големите количества захар в диетата е, че тя осигурява енергия под формата на килоджаули, но малко хранителни вещества. Тези допълнителни килоджаули, освен че насърчават наддаването на тегло и затлъстяването, допринасят също за развитието на кариеси при малките деца и често изместват здравословните варианти като плодове, зеленчуци и млечни храни от диетата.
Световната здравна организация (СЗО) препоръчва свободните захари да бъдат ограничени до по-малко от 10% от общия дневен енергиен прием. През последните години СЗО дори обмисля намаляване на това количество до 5%, като се има предвид, че приемът на захар от децата остава висок.
Свободните захари са тези, които се добавят към храните и напитките по време на обработка, както и захарите, естествено присъстващи в меда, плодовите сокове и концентратите. Те не включват естествените захари, съдържащи се в цели плодове и зеленчуци.
Откъде идва голямото количество консумирана захар?
Австралийското национално проучване разкрива, че най-големи количества захар се съдържат предимно във високо преработените храни като хлебни изделия, подсладени със захар напитки, шоколад и сладкарски изделия, зърнени закуски и десерти. Тези храни осигуряват 80-90% от дневния прием на добавена захар на децата.
>>> Хранене без захар и плодове? Защо не се препоръчва
Не става въпрос обаче само за лакомства. Търговските храни за кърмачета и малки деца са основен източник на скрити захари. Това са до голяма степен ултрапреработени храни, които са преминали множество промишлени процеси. Те съдържат съставки като добавена захар, сол, мазнини, както и добавки, които ги правят привлекателни за децата. Ултрапреработени храни често съдържат съставки, които не биха се използвали при направата на подобен продукт в домашни условия.
Австралийското проучване показва, че ултрапреработените храни, особено леките закуски, са много често срещани – към 2019 г. те съставляват 85% от всички храни, предназначени за малки деца.
Потребителите често приемат, че тези продукти са здравословни поради етикета и изображенията на плодове върху опаковката. Човешкото тяло обаче се справя по по-различен начин с ултрапреработените храни, отколкото с тези, които не са претърпели никаква или минимална преработка.
Някои храни, предназначени за малки деца, за които се твърди, че не съдържат добавена захар или че са изцяло натурални, в някои случаи съдържат до 50% плодова захар под формата на плодови пюрета или концентрати. Също така някои млека за малки деца, които също са ултрапреработени, съдържат повече захар, отколкото безалкохолни напитки, а почти една трета от солените храни съдържат и плодови пюрета.
Какво може да се направи?
Въпреки че не е необходимо пълното премахване на свободните захари от диетата, доказателствата сочат, че голям процент от децата консумират повече, отколкото е полезно за тях. Как може да се намали консумацията на твърде много захар от децата?
Точно етикетиране
Необходимо е точно етикетиране на храните, при което да се изисква от производителите да разкриват всички съставки, включително добавената захар. Например едно ясно определение за добавена захар би гарантирало, че всички вредни захари са включени в етикетите на храните, включително силно преработените съставки на плодова основа, използвани в храните за бебета и малки деца.
Замяна на сладкишите с плодове и зеленчуци
За да се намали консумацията на добавена захар от малки деца, трябва да се заменят обичайните източници на захар, включително торти, бисквити, сладкиши, с пълнозърнест хляб, зърнени храни с ниско съдържание на захар, плодове и зеленчуци. Също така подсладените напитки и млечни продукти за малки деца могат да бъдат заменени с вода и неовкусено краве мляко.
Приложения за здравословно хранене
За практически съвети и подкрепа относно храненето на малките деца родителите могат да използват различни мобилни приложения. Също така от голяма полза са и онлайн курсовете, свързани със здравословното хранене на бебетата и малките деца.
Misleading food labels contribute to babies and toddlers eating too much sugar. 3 things parents can do: https://theconversation.com/misleading-food-labels-contribute-to-babies-and-toddlers-eating-too-much-sugar-3-things-parents-can-do-194168
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МУСТЕЛА СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ЛОСИОН ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА SPF 50+ 40 мл
МУСТЕЛА БЕБЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ЛОСИОН ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА SPF 50+ 100 мл
МУСТЕЛА ПОЧИСТВАЩА ВОДА БЕЗ ИЗПЛАКВАНЕ 300 мл
МУСТЕЛА SENSITIVE ИЗМИВАЩ ГЕЛ 300 мл
МУСТЕЛА SENSITIVE ЛОСИОН ЗА ТЯЛО 200 мл
МУСТЕЛА STELATOPIA ИЗМИВАЩ КРЕМ 500 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа за детето
- Калкулатор на пола на бебето
- Карамелизирана захар - рецепта
- Колко грама захар да ядем на ден
- Как да свалим температурата при бебе
- Ето как да направите тест за бременност с обикновена захар
- Моделираща каска за бебета с деформация на черепа
- Домашен "Златен сироп"
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Берберин - новата алтернатива при диабет
- Брош, Бояджийски брош, Червен брош
Коментари към Подвеждащите етикети допринасят за консумацията на храни с добавена захар от бебета и малки деца