Хранене без захар и плодове? Защо не се препоръчва

„През юни 2019 г. един от пациентите ми, който страдаше от затлъстяване и диабет и приемаше куп лекарства, реши да премине на хранене с преобладаващи необработени и растителни продукти“, споделя Дженифър Руук, лекар по превантивна медицина в центъра към медицинско училище „Morehouse“ в Атланта.
Руук разказва още: „Пациентката ми беше много ентусиазирана и постигна страхотни резултати. Увеличи консумацията на пресни плодове и растителни храни, отказа се от бонбоните, бисквитите и тортите и намали приема на продукти с животински произход. За 6 месеца отслабна с почти 9 кг, а стойността на кръвната й захар (HbA1c) от 11,5% падна до 7,6%.
Тя се справяше толкова добре, че очаквах кръвната й захар да продължи да пада и да е един от хората, успели да преборят диабета с помощта на хранителен режим на растителна основа.
Три месеца по-късно трябваше да дойде за контролен преглед, който обаче бе отменен заради пандемичната обстановка. Видяхме се на петия месец. Беше качила няколко килограма, а показателят HbA1c се бе покачил до 10.4%. Каза ми, че според лекаря, който следи диабета й, тя приема твърде много „захар“, докато е на този режим.
Посъветвал я е да ограничи въглехидратите, като намали драстично плодовете и зеленчуците с високо съдържание на скорбяла, както и да консумира повече риба и пилешко месо. В същото време я е успокоил, че десерти, бисквити и бонбони без захар и с изкуствени подсладители не са проблем. Изправена пред дилемата да избира между два различни подхода, тя заложила на традиционния, според който „захарта“ е вредна и трябва да се избягва, когато е възможно, особено, когато човек е болен от диабет.“
„Превантивната медицина е насочена към цялостна промяна в начина на живот. Пациентите, които се хранят с необработени и преобладаващо растителни продукти, приемат повече въглехидрати и често успяват да се излекуват от хронични заболявания като диабет и високо кръвно налягане.“ Дженифър Руук |
Плодове срещу захар
Човешкото тяло се нужда от глюкоза, за да функционира нормално. Тя е проста захар, необходима на клетките, за да получават енергия.
Глюкозата е един от най-важните въглехидрати и един от трите основни макронутриента. Другите два са мазнини и протеини.
Скорбялата (нишестето) е сложен въглехидрат, който се разгражда до глюкоза. Естествени въглехидрати могат да бъдат набавени чрез прием на плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, ядки и семена.
През дългите години на еволюция хората са започнали да търсят бързи източници на енергия, каквито са сладкишите, с една-единствена цел – да оцелеят. Организмът ни се нуждае всеки ден от витамини, минерали и фибри, тъй като не може да си ги произведе сам. Прадедите ни са се хранели със сладки, добре узрели и вкусни плодове, за да си ги осигуряват. Освен това плодовете съдържат фитонутриенти и антиоксиданти – химични вещества, произвеждани само от растенията. Някои фитонутриенти като елаговата киселина в ягодите например имат положителен ефект при лечение на ракови заболявания и подобряване на сърдечното здраве.
Рафинираната захар от своя страна преминава химична обработка и е лишена от всички нутриенти, с изключение на калориите. Тя представлява концентрирана форма на въглехидрати. Най-често използваната е „трапезната“ захар и популярният в САЩ царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, който се съдържа в много от обработените хранителни продукти и подсладени напитки.
Ако човек засища глада си за сладко с рафинирана захар за дълъг период от време, вместо да консумира повече плодове, той се лишава от важни хранителни вещества. Техният дефицит го подтиква към преяждане, което пък води до затлъстяване и произтичащите от него здравословни проблеми. И така се затваря порочният кръг. Изследванията показват, че жените, които консумират редовно плодове, по-рядко страдат от затлъстяване.
Токсични нива на захар
Рафинираната захар не е токсична за клетките, но в комбинацията с протеини и мазнини в храната и кръвта може да стимулира производството на токсични вещества като крайните гликирани продукти (AGE). Високите нива на глюкоза в кръвта понякога играят роля при производството на гликирани липопротеини с ниска плътност. Концентрацията на тези и други токсични вещества е свързана с повишен риск от хронични заболявания каквито са сърдечно-съдовите и диабетът.
Ролята на бета-клетките в панкреаса
Твърде голям е броят на здравните специалисти, които погрешно смятат, че консумацията на захари е причина за отключването на диабет тип 2. Затова и лечението, което се назначава обикновено, е фокусирано върху понижаването на глюкозата в кръвта и стриктното следене на приетите въглехидрати, като се игнорира реалната причина за болестта: прогресивно влошаване функцията на панкреасните бета-клетки. До момента на поставяне на диагнозата пациентът често е загубил между 40% и 60% от тях, което крие сериозен риск, тъй като те отговарят за производството на инсулин.
Инсулинът е хормон, който регулира количеството глюкоза в кръвта, като блокира нейното отделяне в черния дроб и я транспортира до мастните и мускулните клетки, за да я усвоят по-лесно. Загубата на бета-клетки в панкреаса означава, че произвежданият инсулин е твърде малко, което води до повишената кръвна захар, характерна за диабет тип 2.
Бета-клетките съдържат по-малко антиоксиданти и работата им е застрашена от свободните радикали и крайните гликирани продукти. Антиоксидантите в плодовете успешно се борят с тях и защитават бета-клетките. Учени откриват, че консумацията на цели плодове намалява риска от развитие на диабет тип 2, а хората, които приемат такива плодове в големи количества са изложени на минимален риск.
Детоксикация от захарта
Когато човек има за цел да отслабне и да подобри здравето си, той често си задава въпроса дали не трябва да пречисти организма си от захарта. Според Дженифър Руук това е безсмислено, тъй като не е възможно да елиминираме захарите от тялото си. Например, ако консумираме само печени пилешки гърди, черният ни дроб ще започне процес, известен като глюконеогенеза (производство на глюкоза), превръщайки протеина в захар.
Нисковъглехидратният хранителен режим би могъл да спомогне за свалянето на килограми, но ще има и негативно отражение върху здравето на човека. Всеки начин на хранене, в който се ограничава приемът на въглехидрати, неизбежно води до дефицит на важни хранителни вещества и повишен риск от смърт поради различни причини. При нисковъглехидратните кетогенни диети протеинът от мускулите се превръща в глюкоза, а липсата на фибри причинява констипация (запек).
Изключването от менюто обаче на храни, подсладени с рафинирана захар, е много важно. То не бива да се приема като форма на детоксикация, а като дългосрочна промяна в начина на живот. Най-ефективният метод за елиминирането на вредната захар е като се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци, които са богати на важни хранителни вещества. Тогава сетивата се обострят и стават много по-чувствителни към естествената сладост на плодовете.
Sugar detox? Cutting carbs? A doctor explains why you should keep fruit on the menu: https://medicalxpress.com/news/2022-01-sugar-detox-carbs-doctor-fruit.html
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МУСТЕЛА SENSITIVE ИЗМИВАЩ ГЕЛ 300 мл
НАТУГЕНА МИКРОВЕДА ЛАЙФ 1000 мл
Безплатна доставка за България!ОРГАНИК ШОП СКРАБ ЗА ТЯЛО СИЦИЛИАНСКИ ПОРТОКАЛ 250 мл
НЕИСС СКРАБ ЗА ТЯЛО КАФЕ 330 г
МУСТЕЛА SENSITIVE ЛОСИОН ЗА ТЯЛО 200 мл
ТОТАЛ БОДИ МУЛТИ КОЛАГЕН прах 267 г НАТУРАЛ ФАКТОРС
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Берберин - новата алтернатива при диабет
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Диета без захар - какво означава, какви са ползите и вредите от нея
- Колко грама захар да ядем на ден
- Ето как да направите тест за бременност с обикновена захар
- Агаве
- Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето
- Карамелизирана захар - рецепта
- Каква е връзката между рака и захарта?
- Научете детето си да консумира по-малко захар в пет лесни стъпки
Коментари към Хранене без захар и плодове? Защо не се препоръчва