Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт

Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт

от 28 юни 2024г., обновено на 31 юли 2024г.
Редактор: Вероника Събова
Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Акценти

  • Нискокалоричният подсладител ксилитол повишава почти двойно риска от инфаркт, инсулт и смърт.
  • За търговска употреба ксилитолът се произвежда от царевични кочани, брезови дървета или генно модифицирани бактерии.
  • Ксилитолът повиша риска от образуване на кръвни съсиреци, които могат лесно достигнат до сърцето или мозъка, предизвиквайки инфаркт или инсулт.

Нискокалоричният подсладител ксилитол, използван в много храни с намалено съдържание на захар, може да бъде свързан с почти два пъти по-висок риск от инфаркт, инсулт и смърт при хора, консумиращи големи количества, сочи проучване на учени от Центъра за сърдечносъдова диагностика и превенция към Кливландската клиника, САЩ.

Ксилитолът е захарен алкохол – въглехидрат, който се среща естествено в храни като карфиол, патладжан, маруля, гъби, спанак, малини, сливи и ягоди. Въпреки това количеството му в плодовете и зеленчуците е малко. За търговска употреба обаче ксилитолът се произвежда от царевични кочани, брезови дървета или генно модифицирани бактерии. Тъй като не повишава нивата на кръвната захар, подсладителят се продава като нисковъглехидратен и подходящ за редица диети. Много професионални асоциации също препоръчват ксилитол като заместител на захарта при пациенти със затлъстяване, диабет или преддиабет.

През 2023 г. Световната здравна организация предупреди потребителите да избягват изкуствените подсладители и призова за допълнителни изследвания за дългосрочната токсичност на нискокалоричните и безкалоричните заместители на захарта.

>>> СЗО препоръчва да не се използват изкуствени подсладители за отслабване

Проучването

Първоначалната цел на настоящото проучване, публикувано в European Heart Journal, е идентифицирането на неизвестни химикали или съединения в кръвта, които биха могли да предскажат риска от инфаркт, инсулт или смърт през следващите три години.

За да постигнат това, изследователите анализират 1157 кръвни проби, събрани в периода от 2004 до 2011 г. от хора, подложени на оценка за сърдечни заболявания. Освен това екипът изследва кръвни проби от над 2100 души, потенциално изложени на по-висок сърдечносъдов риск.

Сърдечносъдово здраве

По време на проучването учените откриват редица алкохолни захари, които оказват влияние върху сърдечносъдовата система, включително ксилитол. За да оценят въздействието на нискокалоричния заместител, изследователите предоставят напитки, съдържащи ксилитол, на здрави доброволци.

„Дадохме на здрави хора типични напитки с ксилитол и резултатите бяха шокиращи. Нивата на подсладителя се повишиха 1000 пъти.“, коментира д-р Хейзъл. „Когато консумираме захар, нивото на глюкозата може да се повиши с 10 или 20 процента, но не и 1000 пъти.“

Констатациите сочат също, че хората с най-високи нива на ксилитол в сравнение с тези с най-ниски са изложени на почти два пъти по-висок риск от инфаркт, инсулт и смърт.

Образуване на кръвни съсиреци

През 2023 г. същият екип стига до подобни заключения за друг нискокалоричен подсладител, наречен еритритол, който се използва в стевия, монкфрут и кето продукти с намалено съдържание на захар.

>>> Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт

Допълнителни лабораторни изследвания и проучвания върху животни разкриват, че еритритолът и ксилитолът повишат риска от образуване на кръвни съсиреци, които могат лесно достигнат до сърцето или мозъка, предизвиквайки инфаркт или инсулт.

„В новото проучване въздействието на ксилитола върху съсирването се наблюдава дори след като човек е консумирал малко количество от подсладителя.“, коментира д-р Матю Томей, кардиолог в Ню Йорк, който не е участвал в проучването. „Тези експерименти са интересни, но сами по себе си не доказват, че наблюдаваните аномалии могат да обяснят връзката между ксилитола и клиничните събития.“

Според скорошна прогноза на Американската сърдечна асоциация около 61% от възрастните американци ще имат сърдечносъдово заболяване до 2050 г. „Намаляването на активността на тромбоцитите е ключово лечение, използвано от кардиолозите, така че всяко допълнително увеличение на риска от съсирване на кръвта е лош знак.“, споделя д-р Андрю Фрийман, който не е свързан с новото изследване. „Когато някой получи инфаркт, ние му предписваме аспирин, за да противодействаме активността на тромбоцитите. Тези захарни алкохоли изглежда повишават риска от образуване на съсиреци, което е тревожно. Това е още едно предупреждение, че трябва да преминем към консумацията на вода и напитки без подсладители.“

Карла Сондърс, президент на Calorie Control Council, споделя пред CNN, че резултатите от проучването „противоречат на десетилетия научни доказателства, потвърждаващи безопасността и ефикасността на нискокалоричните подсладители като ксилитол. Тези констатации са лоша услуга за хората, които разчитат на алтернативни подсладители като средство за подобряване на здравето“.

Източник:

Common low-calorie sweetener linked to heart attack and stroke, study finds: https://edition.cnn.com/2024/06/06/health/xylitol-heart-attack-stroke-wellness/index

Още по темата:
  • Изкуственият подсладител сукралоза намалява ефекта на имунотерапията при рак Изкуственият подсладител сукралоза намалява ефекта на имунотерапията при рак
  • Неотам – подсладител от ново поколение, който се съдържа в храни и вейпове Неотам – подсладител от ново поколение, който се съдържа в храни и вейпове
  • СЗО препоръчва да не се използват изкуствени подсладители за отслабване СЗО препоръчва да не се използват изкуствени подсладители за отслабване
  • Аспартамът не представлява заплаха за здравето Аспартамът не представлява заплаха за здравето
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

КСИЛИТОЛ - БРЕЗОВА ЗАХАР 200 гр. ЗДРАВНИЦА
13.10лв. / 6.70 €

КСИЛИТОЛ - БРЕЗОВА ЗАХАР 200 гр. ЗДРАВНИЦА

ТРИМАРТ КСИЛИТОЛ 1000 г
32.10лв. / 16.41 €

ТРИМАРТ КСИЛИТОЛ 1000 г

ЗОЯ КСИЛИТОЛ прах 200 г
9.40лв. / 4.81 €

ЗОЯ КСИЛИТОЛ прах 200 г

МИКОНАТУР БИО КСИЛИТОЛ ОТ БРЕЗОВА ЗАХАР 250 г
28.20лв. / 14.42 €

МИКОНАТУР БИО КСИЛИТОЛ ОТ БРЕЗОВА ЗАХАР 250 г

МИКОНАТУР БИО КСИЛИТОЛ 250 г
23.20лв. / 11.86 €

МИКОНАТУР БИО КСИЛИТОЛ 250 г

МИКОНАТУР БИО КСИЛИТОЛ 500 г
35.10лв. / 17.95 €

МИКОНАТУР БИО КСИЛИТОЛ 500 г

Коментари към Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт
    www.framar.bg 
    на 18 August 2025 в 01:45
    Коментирайте "Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Изкуственият подсладител сукралоза намалява ефекта на имунотерапията при рак
  • Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
  • Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето
  • Еритритол
  • Неотам – подсладител от ново поколение, който се съдържа в храни и вейпове
  • E951 Аспартам
  • Луо Хан Гуо, Монашески плод
  • Алтернативите на бяла захар - ползи и вреди
  • Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
  • Стевия, Медена билка
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
ДефибрилацияДефибрилация

Дефибрилация

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Инфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечениеИнфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечение

Инфекция с Вибрио вулнификус (Vibrio vulnificus) - заразяване, симптоми, лечение

от 16 авг 2025г.Прочети повече
Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни ИталияНазначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

Назначението на антиваксъри в Комитета по ваксинационни политики разбуни Италия

от 15 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 32 дни, 12 часа и 27 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 37 дни, 15 часа и 49 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОСТ - НЕПРОЛ М гел 50 г

ЛАЙФ ЕКСТЕНШЪН ФУКОИДАН капсули * 60

МЕТАЛЕН КАПАН ЗА ПЛЪХОВЕ K - 3003

ОЛАНЗАКОН таблетки 10 мг * 28 ФАРМАКОНС

АБОФАРМА МАГНЕФОРС ЛИКУИД + В6 СТИК с вкус на кола * 20

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 22:57:26

ТАВАНИК таблетки 500 мг * 7 САНОФИ

Коментар на: Петко Стоянов от 16 авг 2025г. в 21:18:41

ПРИМЛАЙФ ВЕЧЕРНА ИГЛИКА капсули 500 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:21:00

Възпаление на кръвоносните съдове

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:19:52

СИОФОР таблетки 1000 мг * 30 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 авг 2025г. в 19:16:30
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival