Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт
Акценти
|
Нискокалоричният подсладител ксилитол, използван в много храни с намалено съдържание на захар, може да бъде свързан с почти два пъти по-висок риск от инфаркт, инсулт и смърт при хора, консумиращи големи количества, сочи проучване на учени от Центъра за сърдечносъдова диагностика и превенция към Кливландската клиника, САЩ.
Ксилитолът е захарен алкохол – въглехидрат, който се среща естествено в храни като карфиол, патладжан, маруля, гъби, спанак, малини, сливи и ягоди. Въпреки това количеството му в плодовете и зеленчуците е малко. За търговска употреба обаче ксилитолът се произвежда от царевични кочани, брезови дървета или генно модифицирани бактерии. Тъй като не повишава нивата на кръвната захар, подсладителят се продава като нисковъглехидратен и подходящ за редица диети. Много професионални асоциации също препоръчват ксилитол като заместител на захарта при пациенти със затлъстяване, диабет или преддиабет.
През 2023 г. Световната здравна организация предупреди потребителите да избягват изкуствените подсладители и призова за допълнителни изследвания за дългосрочната токсичност на нискокалоричните и безкалоричните заместители на захарта.
>>> СЗО препоръчва да не се използват изкуствени подсладители за отслабване
Проучването
Първоначалната цел на настоящото проучване, публикувано в European Heart Journal, е идентифицирането на неизвестни химикали или съединения в кръвта, които биха могли да предскажат риска от инфаркт, инсулт или смърт през следващите три години.
За да постигнат това, изследователите анализират 1157 кръвни проби, събрани в периода от 2004 до 2011 г. от хора, подложени на оценка за сърдечни заболявания. Освен това екипът изследва кръвни проби от над 2100 души, потенциално изложени на по-висок сърдечносъдов риск.
По време на проучването учените откриват редица алкохолни захари, които оказват влияние върху сърдечносъдовата система, включително ксилитол. За да оценят въздействието на нискокалоричния заместител, изследователите предоставят напитки, съдържащи ксилитол, на здрави доброволци.
„Дадохме на здрави хора типични напитки с ксилитол и резултатите бяха шокиращи. Нивата на подсладителя се повишиха 1000 пъти.“, коментира д-р Хейзъл. „Когато консумираме захар, нивото на глюкозата може да се повиши с 10 или 20 процента, но не и 1000 пъти.“
Констатациите сочат също, че хората с най-високи нива на ксилитол в сравнение с тези с най-ниски са изложени на почти два пъти по-висок риск от инфаркт, инсулт и смърт.
Образуване на кръвни съсиреци
През 2023 г. същият екип стига до подобни заключения за друг нискокалоричен подсладител, наречен еритритол, който се използва в стевия, монкфрут и кето продукти с намалено съдържание на захар.
>>> Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
Допълнителни лабораторни изследвания и проучвания върху животни разкриват, че еритритолът и ксилитолът повишат риска от образуване на кръвни съсиреци, които могат лесно достигнат до сърцето или мозъка, предизвиквайки инфаркт или инсулт.
„В новото проучване въздействието на ксилитола върху съсирването се наблюдава дори след като човек е консумирал малко количество от подсладителя.“, коментира д-р Матю Томей, кардиолог в Ню Йорк, който не е участвал в проучването. „Тези експерименти са интересни, но сами по себе си не доказват, че наблюдаваните аномалии могат да обяснят връзката между ксилитола и клиничните събития.“
Според скорошна прогноза на Американската сърдечна асоциация около 61% от възрастните американци ще имат сърдечносъдово заболяване до 2050 г. „Намаляването на активността на тромбоцитите е ключово лечение, използвано от кардиолозите, така че всяко допълнително увеличение на риска от съсирване на кръвта е лош знак.“, споделя д-р Андрю Фрийман, който не е свързан с новото изследване. „Когато някой получи инфаркт, ние му предписваме аспирин, за да противодействаме активността на тромбоцитите. Тези захарни алкохоли изглежда повишават риска от образуване на съсиреци, което е тревожно. Това е още едно предупреждение, че трябва да преминем към консумацията на вода и напитки без подсладители.“
Карла Сондърс, президент на Calorie Control Council, споделя пред CNN, че резултатите от проучването „противоречат на десетилетия научни доказателства, потвърждаващи безопасността и ефикасността на нискокалоричните подсладители като ксилитол. Тези констатации са лоша услуга за хората, които разчитат на алтернативни подсладители като средство за подобряване на здравето“.
Common low-calorie sweetener linked to heart attack and stroke, study finds: https://edition.cnn.com/2024/06/06/health/xylitol-heart-attack-stroke-wellness/index
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ФЛЕКСИ БУУСТ сашета 2 г * 30 TIENS
Безплатна доставка за България!КСИЛИТОЛ - БРЕЗОВА ЗАХАР 200 гр. ЗДРАВНИЦА
МИКОНАТУР БИО КСИЛИТОЛ ОТ БРЕЗОВА ЗАХАР 250 г
МИКОНАТУР БИО КСИЛИТОЛ 250 г
МИКОНАТУР БИО КСИЛИТОЛ 500 г
МАТИСЪН БРЕЗОВА ЗАХАР - КСИЛИТОЛ 400 г MT4118
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Еритритол
- E967 Ксилитол
- Алтернативите на бяла захар - ползи и вреди
- Изкуственият подсладител "Сукралоза" може да повиши риска от левкемия?
- Заместете захарта и изкуствените подсладители с естествени алтернативи
- Луо Хан Гуо
- Стевия, Медена билка
- Лукума
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
Коментари към Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт