Неотам – подсладител от ново поколение, който се съдържа в храни и вейпове

Време е да се добави още едно вещество – неотам – към списъка със съставките, на които е важно човек да обръща внимание при пазаруване. Това важи особено за хората, които употребяват електронни цигари. Неотамът, по-малко известният брат на аспартама, е сравнително нов изкуствен подсладител, който изследователи от Дюк и Йейл откриват в 11 водещи марки електронни цигари за еднократна употреба. Все още обаче се проучват причините, поради които се използва при вейп устройства, и рисковете, които крие за здравето.
Неотамът е между 7000 и 13 000 пъти по-сладък от трапезната захар и до 65 пъти от аспартама. Изкуственият подсладител се съдържа в печени изделия, бонбони и дъвки, както и в дресинги за салати, млечни десерти и кисело мляко. Използва се и в някои ароматизирани газирани води и напитки. |
› Какво се знае за неотама
› Защо неотамът се използва в електронните цигари
› Какви са щетите, които неотамът може да нанесе
› Какво остава неизвестно за учените
Какво се знае за неотама
Въпреки че вече две десетилетия се използва в производството на много хранителни продукти и напитки, мнозина не са чували за неотама. Изкуственият подсладител има нула калории, няма хранителна стойност и е одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ като хранителна добавка през 2002 г.
Веществото е разработено през 90-те години на миналия век в търсене на по-стабилен подсладител за преработени продукти и употребата му непрекъснато нараства. Дори се използва в някои козметични продукти за устни, които имат сладък вкус и аромат.
Също така се използва в производството на фармацевтични продукти, като целта е да ги направи по-приятни на вкус. Според производителя на неотам, NutraSweet Co., изкуственият подсладител има „способността да маскира вкуса на добавки, витамини, горчиви хранителни съставки и активни фармацевтични продукти“.
Неотанът обаче не е одобрен за употреба в продукти, които се вдишват. Това поражда недоволства сред някои изследователи, според които употребата на неотам прави електронните цигари привлекателни за младите хора. Освен това лабораторните тестове показват, че изкуственият подсладител може да навреди на чревното здраве.
Защо неотамът се използва в електронните цигари
Течността, изпарявана от електронните цигари, понякога се нагрява до 426 градуса по Целзий – процес, който може химически да промени съставките, коментира Свен Джордт, професор в Университета „Дюк“. Според него силната сладост и способността на неотама да запази своите свойства при високи температури е основната причина да бъде използван масово в електронни цигари. Дори и голяма част от изкуствения подсладител да изгори или да се промени химически при нагряване, вкусовият профил все още може да бъде постигнат, ако остане само малко от сладостта му.
„FDA е определила, че неотамът може да се използва за печене, тъй като е по-устойчив при висока температура от много други подсладители.“, споделя Джордт. „Подсладители като аспартам или Ace K изгарят почти изцяло при нормални температури на печене. Неотамът обаче остава почти незасегнат при печене и вероятно по същия начин се запазва и при нагряването на електронните цигари.“
Екипът на Джордт е загрижен, че сладкият вкус прави продуктите особено привлекателни за децата. В малкото електронни цигари, които са законни за продажба в САЩ, не се използват изкуствени подсладители, но такива са открити в тези за еднократна употреба, които са незаконни, но широко достъпни.
„Направихме това проучване специално, защото тази категория електронни цигари отбелязва експлозивен растеж в продажбите и употребата.“, споделя Джордт, отбелязвайки, че концентрацията на никотин в тях е по-висока, отколкото в по-старите продукти, и са на много по-ниска цена. „Купувате ги веднъж и след това можете да ги използвате цяла седмица. Някои имат около 15 000 или 20 000 всмуквания в сравнение с няколкостотин при по-старите устройства. Така че, ако ги използвате постоянно, ставате наистина силно пристрастен към никотина. Затова се запитахме дали има нещо друго, освен дизайна, което ги прави толкова привлекателни за употреба от деца. И тогава открихме, че съдържат неотам.“
Какви са щетите, които неотамът може да нанесе
Одобрението на неотам за употреба в хранителни продукти се основава на проучвания върху мишки и други животни, които не показват никакви неблагоприятни физически ефекти. Но какво се знае за ефектите върху хората?
» Повишават ли изкуствените подсладители риска от рак » Изкуственият подсладител аспартам спомага развитието на атеросклероза |
Проучване, публикувано през 2024 г., показва, че изкуственият подсладител може да увреди човешките черва.
„Неотамът може да увреди чревните бактерии, което потенциално да доведе до здравословни проблеми, включително синдром на раздразненото черво и сепсис, а също така да причини разрушаване на епителната бариера, която е част от чревната стена.“, коментира Хавови Чичгер, клетъчен и молекулярен биолог и старши автор на проучването, публикувано в списанието Frontiers in Nutrition.
Проучването показва още, че неотамът може да увреди чревната лигавица, като причини смъртта на епителни клетки. „Въпреки по-малките използвани количества, въздействието на изкуствения подсладител има потенциала да влоши чревното здраве, което от своя страна може да доведе до метаболитни и възпалителни заболявания.“
Друго проучване, ръководено от ендокринолога Ручи Матур, свързва изкуствените подсладители с промени в микробния състав и разнообразие в тънките черва. „Промените, наблюдавани в биохимичната активност на чревния микробиом, предизвиква опасения относно потенциалното въздействие на подсладителите върху метаболитното и стомашно-чревното здраве.“, коментира Матур.
И макар да няма достатъчно данни, за да се каже със сигурност, че вдишването на неотам е вредно за здравето, съществуващите изследвания предполагат причини за предпазливост, категорични са експертите, проучващи въздействието на изкуствените подсладители.
Много въпроси остават без отговори
Как неотамът влияе на белите дробове? По какъв начин може да се проследи погълнатото количество? И какво количество е твърде много? Това са само част от въпросите, които остават без отговор.
„Тези подсладители са одобрени за употреба в храна, но не и за електронни цигари.“, казва Джортд. „Не знаем колко безопасни са, ако ги вдишваме всеки ден.“
Матур отбелязва, че белите дробове имат свой собствен микробиом и предишни проучвания показват, че електронните цигари променят слюнката, както и бактериалната общност на носната кухина. Голямо проучване, публикувано през март 2025 г., установява значителна връзка между употребата на електронни цигари и развитието на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
» Причинява ли вейпингът необратимо увреждане на белите дробове |
Налични са дневни ограничения за прием на неотам и други подсладители, определени от FDA. Въпреки това няма изискване за обозначаване върху етикетите на използваното количество, независимо дали е храна, напитка или течност за електронни цигари.
Според Джортд е малко вероятно да се достигне дневния лимит само чрез електронни цигари. Но ако се консумират и продукти, съдържащи неотам, тогава превишаване на ограничението става по-вероятно.
„Мисля, че е разумно потребителите да бъдат осведомени и предпазливи, тъй като има малко или никакви данни за това какво се случва в човешкото тяло, когато това вещество се вдиша.“, коментира Матур.
The Next-Gen Sweetener You May Be Eating – and Inhaling: https://www.webmd.com/diet/news/20250606/the-next-gen-sweetener-you-may-be-eating-and-inhaling
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТЕВИЯ СУИТЛИ саше * 150
МИКОНАТУР БИО КСИЛИТОЛ 250 г
МУЛТИВИТА ПЛЮС EMVE таблетки * 30
ЗОЯ БИО СИРОП ОТ АГАВЕ - СВЕТЪЛ 680 г
ГРЕВИЯ КОЛАГЕН НИТРО ПЛЮС 300 мл
ПРОМОБОНБОНИ АЛПИ СЛИМБО ЛАКСАТИВ 60 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето
- Еритритол
- Стевия, Медена билка
- E951 Аспартам
- Заместете захарта и изкуствените подсладители с естествени алтернативи
- Луо Хан Гуо
- Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- Алтернативите на бяла захар - ползи и вреди
Коментари към Неотам – подсладител от ново поколение, който се съдържа в храни и вейпове