Изкуственият подсладител сукралоза намалява ефекта на имунотерапията при рак

Акценти
|
Резултати от проучване върху мишки сочат, че използването на често срещания изкуствен подсладител сукралоза може да възпрепятства някои имунотерапевтични лечения при болни от рак. Въпреки това изследователите успяват да установят как хората, които не искат да се откажат от подсладителя, могат да се справят с този проблем. Те дават на гризачите добавка, която повишава нивата на естествената аминокиселина аргинин и по този начин неутрализира ефекта на сукралоза.
Как подсладителят може да наруши имунотерапията
Имунотерапевтичните лечения срещу рак включват мощни терапии с инхибитори на имунните контролни точки*, например анти-PD1, при което целта е повишаване на активността на ключовите Т-клетки. Те се нуждаят от аргинин, за да функционират ефективно, ако целта им е да унищожават раковите клетки.
Изследователи от Университета в Питсбърг, начело с доцента по имунология Аби Оверейкър, провеждат експеримент с мишки, отглеждани за ракови заболявания като меланом или аденокарцином. Те наблюдават при гризачите промяна в чревния им микробиом, когато добавят сукралоза към храната им. Резултатът е развиването на определени чревни бактерии, които разграждат аргинина и намаляват чувствително нивата му.
"Когато нивата на аргинин бяха изчерпани поради промени в микробиома, предизвикани от сукралоза, Т-клетките не можеха да функционират правилно. В резултат на това имунотерапията не беше толкова ефективна при мишки, хранени със сукралоза", обяснява Оверейкър.
Екипът открива, че мишките, на които е поставена имунотерапия срещу PD1, но са приели и от изкуствения подсладител, имат по-големи тумори и по-лоша преживяемост в сравнение с тези, които не са получили сукралоза.
В същото време изследователите установяват, че когато дават на гризачите допълнително аргинин или цитрулин, ефикасността на имунотерапията се възстановява.
Потвърждаване на резултатите при болни от рак
Въпреки че експериментите с мишки могат да не покажат същите очаквани резултати при хора, изследователският екип прави проследяващо проучване при пациенти с рак и потвърждават своите открития. Той се насочва към 132 души с напреднали меланоми или с рак на белия дроб, които са подложени на имунотерапия срещу PD1 самостоятелно или съчетана с химиотерапия. Учените установяват, че изкуственият подсладител сукралоза възпрепятства ефективността на имунотерапиите при различни видове рак, в различни стадии и при различни методи на лечение.
» Повишават ли изкуствените подсладители риска от рак » Неотам – подсладител от ново поколение, който се съдържа в храни и вейпове |
Откритията на изследователите дават възможност за проектиране на пребиотици, на целенасочени хранителни добавки конкретно за пациенти с рак, които използват доста изкуствения подсладител сукралоза. Един от участвалите в проучването - д-р Дивакар Давар, споделя, че се планира изследване, което да тества ефективността на добавките с цитрулин за прекъсване на вредните ефекти на сукралоза върху имунотерапията на рака. Причината е, че се смята, че цитрулинът повишава нивата на аргинин дори много повече, отколкото самата аминокиселина.
* Какво са инхибитори на имунните контролни точки и как действат срещу рака Имунните контролни точки са част от имунната система и задачата им е да намаляват имунния отговор на тялото, за да не унищожава здрави клетки. Те се активират, когато протеините на повърхността на имунните клетки (Т-клетките) идентифицират и се свържат с партньорски протеини на други клетки, например ракови клетки. Тези протеини се наричат имунни контролни протеини. Когато контролната точка партньорските протеини се свържат, те сигнализират на Т-клетката да не напада туморната клетка и това може да попречи на имунната система да убие рака. |
Artificial sweetener sucralose may disrupt cancer treatment: https://www.upi.com/Health_News/2025/08/04/-sucralose-cancer-treatment-study/6411754323902/
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТЕВИЯ СУИТЛИ саше * 150
ТИКВЕНО ЛАТЕ С ПОДПРАВКИ прах 100 г ЗДРАВНИЦА
МАТИСЪН ПРОТЕИН ОБОГАТЕН С ВОДОРАСЛИ С ВКУС НА ВАНИЛИЯ 500 г
ПРОМОЕКВИЛИБРА АГАВЕ БИО СИРОП 350 мл
ОСТРОВИТ КОЛАГЕН + ВИТАМИН C вкус МАЯМИ ВАЙБС 400 г
ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ПРАСКОВА прах 300 г
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Някои подсладители са свързани с по-бърз когнитивен спад
- Захарни алкохоли – същност, ползи и вреди за здравето
- Еритритол
- СЗО препоръчва да не се използват изкуствени подсладители за отслабване
- E951 Аспартам
- Луо Хан Гуо, Монашески плод
- Алтернативите на бяла захар - ползи и вреди
- Неотам – подсладител от ново поколение, който се съдържа в храни и вейпове
- Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт
Коментари към Изкуственият подсладител сукралоза намалява ефекта на имунотерапията при рак