Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Полът на бебето влияе на имунитета на бременната

Полът на бебето влияе на имунитета на бременната

Полът на бебето влияе на имунитета на бременната - изображение

Ново изследване проучва връзката между пола на бебето и имунитета на майката. Специално бременността с момиче може да повлияе на това как тялото на жената реагира на болестите.

Учени от Медицински център "Уекснър" към Държавния университет в Охайо решили да проверят теорията как полът на плода влияе на имунитета на бъдещата майка. Изследването е провокирано както от народни вярвания, така и от научни проучвания, които са базирани на идеята, че някои физиологични реакции в бременната зависят от пола на бебето. Така например гликемичният контрол, нивата на кортизола и кръвното налягане се различават в зависимост от него.

Екипът към Института за изследвания по поведенческа медицина в "Уекснър", ръководен от Аманда Мичъл, изследвали 80 жени в ранен, среден и късен етап на бременността. От тях 46 носели под сърцето си момчета, а 34 - момичета. Учените изложили техни имунни клетки на бактерии, за да проверят дали реагират по различен начин, когато детето е момче или момиче.

Мичъл и нейните колеги изследвали по-конкретно нивата на цитокините при бременните. Те понякога се наричат спешни молекули, защото се освобождават от тялото, когато трябва да се борят с болестта и помагат на клетките да комуникира една с друга, когато има възпаление. Цитокините са част от естествения имунен отговор на организма, но могат да предизвикат заболяване, когато се отделят постоянно.

Специалистите анализирали равнищата на цитокините както в кръвта, така и в лабораторни проби, изложени на бактерии. Резултатите показали, че жените, износващи момичета, могат да имат по-тежки симптоми при някои заболявания. Те проявяват повишена възпалителна реакция, когато имунната им система е предизвикана. Например заболяванията астма и алергия се изострят, когато майката износва женски фетус за разлика при бременността с момче.

Изследването помага на жените и техните акушер-гинеколози да разпознаят пола на бебето като един от факторите, които могат да повлияят на начина, по който тялото на бременната реагира на ежедневните имунни предизвикателства“, коментира Аманда Мичъл. Учените може да се насочат към нови проучвания, които да установят как разликите в имунната функция могат да въздействат на това как една жена реагира на вируси или хронични заболявания и същевременно как тези реакции влияят на здравето на плода.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalnewstoday.com
Снимка: nbcnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияФизиологияЗдравни съветиИсторияСпортПатологияКлинични пътекиАлт. медицинаСоциални грижиНаучни публикацииВидеоЗдравни проблемиЛеченияИзследванияНормативни актовеПроизводителиСпециалистиИнтервютаХранене при...Ботаника