Портокаловата кора подпомага укрепването на сърдечното здраве чрез промяна на чревния микробиом
Група учени, ръководена от Ю Уанг, доцент в Института по храните и селскостопанските науки към Университета във Флорида, предполага, че екстрактът от портокалови кори може да подпомогне укрепването на сърдечното здраве чрез промяна на чревния микробиом.
Данни от предишни проучвания показват, че микробиотата на червата има изненадваща роля за поддържането на здравето на сърцето и по-специално за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания. Когато човешкият организъм разгражда определени хранителни вещества като холин и карнитин, съдържащи се в млечни продукти с високо съдържание на мазнини, се произвежда значително количество триметиламин N-оксид като страничен продукт.
Според изследователи от клиниката в Кливланд, високите нива на триметиламин N-оксид (TMAO) увеличават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, включително сърдечен удар и инсулт.
Изследователският екип решава да извърши експеримент с екстракт от портокалова кора, в който да проучи дали модифицирането на чревната микробиота може да доведе до предотвратяването на атеросклероза – сърдечно заболяване, при което се натрупват мастни отлагания по вътрешните стени на артериите. Учените се спират върху портокаловите кори, тъй като те съдържат компоненти, които пречат на производството на триметиламин.
Според Уанг това изследване може да бъде от решаващо значение за подобряване на сърдечносъдовото здраве на милиони хора по света.
В предварителното проучване изследователите анализират три групи мишки. Първата група е подложена на редовна диета без портокалови кори или храни, индуциращи TMAO. Втората - на режим, включващ карнитин, а третата приема храна с портокалови кори.
От резултатите учените установяват, че диетата, включваща портокалови кори, успява да измени бактериалните колонии на гризачите, което от своя страна подобрява здравето на сърцето.
„В рамките на три години очакваме да разберем повече за механизмите, свързани с консумацията на портокалова кора, образуването на TMAO и предотвратяването на атеросклероза.“, споделя Уанг.
naturalnews.com, pulse.ng
-
Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
-
Промените в дължината на менструалния цикъл преди менопауза определят риска от сърдечно заболяване
-
Употребата на канабис сред младите уврежда сърцето и нарушава артериалната функция с напредването на възрастта
-
Защо пържените храни са вредни
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Мъж и жена на 77 години с шанс за живот след иновативна интервенция на митрална клапа
- Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт и инвалидност в ЕС
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- Сусамово масло – състав и ползи за здравето
- Социално значими заболявания. Сърдечно-съдови заболявания
- Спасиха живота на 38-годишен мъж с тежко увреждане на сърцето
- Монарда, Червен бергамот, Пчелен балсам, Монарда дидима, Конска мента
- Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания
Коментари към Портокаловата кора подпомага укрепването на сърдечното здраве чрез промяна на чревния микробиом