Портокаловата кора подпомага укрепването на сърдечното здраве чрез промяна на чревния микробиом
Група учени, ръководена от Ю Уанг, доцент в Института по храните и селскостопанските науки към Университета във Флорида, предполага, че екстрактът от портокалови кори може да подпомогне укрепването на сърдечното здраве чрез промяна на чревния микробиом.
Данни от предишни проучвания показват, че микробиотата на червата има изненадваща роля за поддържането на здравето на сърцето и по-специално за предотвратяването на сърдечносъдови заболявания. Когато човешкият организъм разгражда определени хранителни вещества като холин и карнитин, съдържащи се в млечни продукти с високо съдържание на мазнини, се произвежда значително количество триметиламин N-оксид като страничен продукт.
Според изследователи от клиниката в Кливланд, високите нива на триметиламин N-оксид (TMAO) увеличават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, включително сърдечен удар и инсулт.
Изследователският екип решава да извърши експеримент с екстракт от портокалова кора, в който да проучи дали модифицирането на чревната микробиота може да доведе до предотвратяването на атеросклероза – сърдечно заболяване, при което се натрупват мастни отлагания по вътрешните стени на артериите. Учените се спират върху портокаловите кори, тъй като те съдържат компоненти, които пречат на производството на триметиламин.
Според Уанг това изследване може да бъде от решаващо значение за подобряване на сърдечносъдовото здраве на милиони хора по света.
В предварителното проучване изследователите анализират три групи мишки. Първата група е подложена на редовна диета без портокалови кори или храни, индуциращи TMAO. Втората - на режим, включващ карнитин, а третата приема храна с портокалови кори.
От резултатите учените установяват, че диетата, включваща портокалови кори, успява да измени бактериалните колонии на гризачите, което от своя страна подобрява здравето на сърцето.
„В рамките на три години очакваме да разберем повече за механизмите, свързани с консумацията на портокалова кора, образуването на TMAO и предотвратяването на атеросклероза.“, споделя Уанг.
naturalnews.com, pulse.ng
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- С Google Street View може да се изчисли рискът от коронарна болест на сърцето
- Как да предпазим сърдечното здраве на жените на работното място
- Социално значими заболявания. Сърдечно-съдови заболявания
- Сусамово масло – състав и ползи за здравето
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
- Монарда, Червен бергамот, Пчелен балсам, Монарда дидима, Конска мента
- От тиквено семе и ориз може да си приготвите универсален лек за сърце
- Кардиологът Джеремая Стамлър: Здравето на сърцето зависи от начина на живот
Коментари към Портокаловата кора подпомага укрепването на сърдечното здраве чрез промяна на чревния микробиом