Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето По какво да познаете, че бебето ви има проблем със зрението

По какво да познаете, че бебето ви има проблем със зрението

По какво да познаете, че бебето ви има проблем със зрението - изображение

Никой не е застрахован от случаите, когато малкото му бебе се окаже, че има проблем със зрението. Добрата наблюдателност и информираност за какво точно да се следи може да помогне много в решаването и отстраняването на здравословния проблем. Затова родителите трябва да се ориентират бързо и да забележат кога детето им проявява непривични за нормалното развитие симптоми по отношение на зрението, още повече, че когато е малко, то не може да говори и да обясни какво не е наред с очите му. Ето няколко признака, които ще ви подскажат кога трябва да се допитате до офталмолог:

Кривогледо е – бебетата до 4 месец са леко кривогледи, но след този период ако детето продължава да не фокусира едновременно с двете очи в права линия, значи налице е проблем, който колкото по-рано се отстрани, толкова по-добре.

Необичайно поведение – ако бебето си накланя главата, за да види даден предмет или си присвива очите, трябва да се направи консултация със специалист.

Гледа от прекалено близо – ако всеки предмет поднася много близо до очите си, значи не го вижда добре.

Не мига – всеки човек инстинктивно мига с очи, когато бъде направено рязко движение близо до него. При липсата на такъв рефлекс у малкото дете трябва да се потърси офталмолог.

Наличие на “бял воал“ пред зеницата или на белезникави петна – това може да е евентуално вродена катаракта или ретинобластом. При такива признаци най-добре детето да бъде прегледано от специалист.

След раждането на бебетата се проверява нормалното функциониране на очите. След това на 9 месеца и на 3 години отново се правят профилактични прегледи. Препоръчително е да се направи такъв и преди тръгване на училище.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: babycenter.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияИсторияСнимкиХранене при...Храни и ястияМедицински изследванияАлтернативна медицинаНормативни актовеБотаникаОрганизацииРецептиЛеченияСпециалистиЗаведенияПсихологияСоциални грижиАнкетиСпортИнтервютаОбразованиеКлинични пътеки