Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето По-малките братя и сестри на деца с аутизъм или хиперактивност също са застрашени да развият едно от състоянията

По-малките братя и сестри на деца с аутизъм или хиперактивност също са застрашени да развият едно от състоянията

По-малките братя и сестри на деца с аутизъм или хиперактивност също са застрашени да развият едно от състоянията - изображение

Братята и сестрите на деца с разстройства от аутистичния спектър (ASD) или с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), които са родени след тях, са изложени на по-голям риск да развият двете състояния. Това показва ново изследване, проведено от екип учени от Института за медицински разследвания на нервните разстройства към Калифорнийския университет. Проучването е публикувано в JAMA Pediatrics.

Изследването предполага, че семейства, които вече имат дете, диагностицирано с хиперактивност или аутистично разстройство, могат да пожелаят да следят по-малките си деца за симптомите на двете заболявания. Признаците на ADHD са затруднена концентрация, непрекъснато говорене и бърборене, повишена активност. От друга страна ASD включва трудности в социалното взаимодействие и общуване, наличието на необичайни интереси или повтарящи се действия.

„От дълго време знаем, че по-младите братя и сестри на деца, страдащи от аутизъм, имат по-висок от средния риск да развият това състояние, но няма достатъчно данни дали при тях съществува опасност от появата и на дефицит на вниманието“, казва Меган Милър от Института. Доцентката по психиатрия и поведенчески науки обяснява, че аутизмът и хиперактивността изглеждат много различни в описанията си, но въпреки това проучването подчертава припокриващия се риск при тях, а именно, че по-малките братя и сестри на деца с ASD са изложени на повишена опасност от развиване на ADHD и аутизъм, а по-младите братя и сестри на деца с дефицит на вниманието са изложени не само на риск да се появи при тях ADHD, но и ASD.

Екипът на Милър разгледал медицинските досиета на 730 братя и сестри на деца с хиперактивност, на 158 момчета и момичета, чиито братя и сестри имат аутизъм, и на 14 287 малки участници, чиито братя и сестри не страдат от никое от тези състояния. „Оценяването на риска от повторна поява в проби, включващи само семейства, които имали второ дете след първото, диагностицирано с някое от заболяванията, е важно. Това е така защото рецидивирането може да бъде подценено, ако изследователите включват фамилии, които са взели решение да нямат повече деца, след като единственият им наследник е с аутизъм или хиперактивност“, коментира Милър.

Специалистите установили, че в сравнение с по-късно родените братя и сестри на недиагностицирани деца вероятността от появата на ASD е 30 пъти по-висока при по-малките братя и сестри на страдащите от аутизъм момчета и момичета. За дефицит на вниманието опасността е 3,7 пъти по-голяма. При по-млади братя и сестри на деца с ADHD рискът и те да развият състоянието е 13 пъти по-висок за разлика от братята и сестрите на здрави деца, а опасността от поява на аутизъм при първите е 4,4 пъти по-голяма.

Смята се, че ADHD и ASD споделят някои генетични рискови фактори и биологични влияния. Това проучване подкрепя заключението, че двете състояния са наследствени и могат да споделят основните причини и генетика.

„Има надеждни мерки за скриниг и практики за диагностициране на аутизъм при млаки деца. Но за съжаление нямаме никакви клинични стандарти или адекватни средства са скрининг на дефицит на вниманието в много млада възраст. В момента работим върху идентифицирането на ранни маркери на ADHD и ASD при бебета и малки деца, които имат по-възрастни диагностицирани брат или сестра“, допълва Милър.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноХранене при...ПсихологияАлт. медицинаЛайфстайлИсторияВидеоОрганизацииСпортИнтервютаСоциални грижиСнимки