Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт По-малкият брой повторения на велоергометър дава по-добри резултати

По-малкият брой повторения на велоергометър дава по-добри резултати

По-малкият брой повторения на велоергометър дава по-добри резултати  - изображение

При редовни фитнес упражнения по-малкия брой на повторения на велотренажор осигурява по-впечатляващи резултати, информират специалисти от университета University of Sporting Excellence, Шотландия.

Восокоинтензивните тренировки са по-полезни, ако човек прави по-малък брой повторения. Учените препоръчват на любителите на подобни натоварвания да съчетават кратките по време периоди на високоинтензивни упражнения с умерени натоварвания, предназначени за възстановяване на силата. Именно тази методика ще донесе по-добри резултати според специалистите.

Преди време се е считало, че изпълнението на повече повторения при висока интензивност с физически натоварвания ще осигури значително прогресиране на резултатите и показателите на здравето на сърцето и белите дробове, както и на спортната форма. Но според ново изследване на шотландските учени по-малкият брой повторения ще допринесе за по-добри резултати. Спортните показатели се подобряват за сметка на по-малък брой повторения при висока интензивност на натоварване.

Учените отбелязват, че по принцип на такъв вид тренировки наблягат хора, които предимно нямат време за традиционни и по-тежки упражнения. Известно е, че високоинтензивните физически натоварвания осигуряват точно този ефект, както и физическите упражнения в умерен режим, но за два-три интервала от време по-малко.

За своя анализ учените са изследвали ползата от изпълнението на тренировки на велоергометър при кратки по времетраене, но максимално интензивни периоди от време. Оказало се е, че след два такива сегмента, всяко допълнително натоварване намалява общия ръст на спортни постижения с около 5%. Специалистите поясняват, че тези резултати са валидни единствено при тренировка на велоергометър, където се изисква по-интензивно натоварване.

Снимка: Fitnessera

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиХранене при...ЛайфстайлНовини