Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Предизвикването на раждането след 41 седмица може да спаси живота на бебето

Предизвикването на раждането след 41 седмица може да спаси живота на бебето

Предизвикването на раждането след 41 седмица може да спаси живота на бебето - изображение

Проучване изследва в кой момент са по-големи рисковете за майката и бебето, при условие, че бременността продължава след датата на термина. Макар че лекарите разбират какви са опасностите при бременност, продължила по-дълго, не е толкова ясно дали болничните политики, насърчаващи предизвикването на раждане на или след датата, биха могли да намалят опасностите в това отношение.

Ръководителят на изследването Филипа Мидълтън от Южноавстралийския изследователски здравен и медицински институт към университета в Аделаида коментира, че “балансът между вредите и ползите се променя около 41-та седмица, когато бебето има всичките предимства на протеклата в пълния срок бременност, но съществува и по-висока опасност от летален край“.

Екипът от учени анализирал данните от 30 проучвания с общо 12 000 бременни жени. Наблюденията били извършени в няколко държави от различни континенти. Специалистите сравнили резултатите, когато болницата има политика за предизвикване на раждане при бременност, продължила след 41-та седмица, с резултатите, когато лекарите оставят родилните мъки да започнат естествено или изчакат по-дълго преди да ги провокират.

Анализът показал, че предизвикването на раждането носи 67% по-нисък риск от смърт на новороденото в сравнение с прилагането на политиката на изчакване. Резултатите сочат, че две бебета починали при използването на първия метод за разлика от 16 летални случая при даването на възможност на природата да свърши своята работа. Изследователите изчислили, че предизвиканото раждане би предотвратило смъртта на едно дете за всеки 426 раждания след термина. Случаите на мъртвородени деца са по-малко – един, когато се прилага първия метод, в сравнение с 10 при използването на политиката на изчакване.

Анализът на данните показва също, че при предизвиканото раждане с 8 на сто е по-малка вероятността да се прибегне до цезарово сечение, отколкото при другия вид политика. Учените не са открили съществена разлика в усложненията, като кървене, скъсване на перинеума или в продължителността на болничния престой. Бебетата, появили се след предизвикване на раждането, са с 12% по-малко застрашени да престоят в отделението за интензивна грижа.

Изследването обаче не дава отговор на въпроса какво се случва, когато жената е предизвикана да роди в 39-та или 40-та седмица от бременността. Специалисти са на мнение, че бъдещите майки, при които има нисък риск от усложнения или при които е малко вероятно да се появи опасно високо кръвно налягане, не би трябвало да бъдат акуширани в 37-та или 38-та седмица.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: medicalxpress.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияТестовеИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияХранене при...Социални грижиПроизводителиСпортОрганизацииСпециалистиЗаведенияЛеченияКлинични пътекиБотаника