Прекомерната консумация на яйца увеличава риска от диабет с до 60%
Екип от Университета на Южна Австралия установи, че прекомерната консумация на една от най-любимите храни на повечето хора – яйцето, всъщност може да увеличи риска от развитие на диабет с до 60%.
Учените, заедно с колеги от Китайския медицински университет в Тайван и университета в Катар, провеждат надлъжно проучване, което стартира през 1991 г. и приключва през 2009 г. То обхваща 8 545 китайци на средна възраст 50 години и оценява как се отразява на здравето им приемът на яйца.
Според експертите при хората, които консумират едно или повече от едно яйца дневно (50 г), рискът от диабет се увеличава с 60%.
Болните от диабет в Китай са над 11%
Докато в световен мащаб средният процент на диабетици е 8,5%, то в Китай диабетът засяга над 11% от населението, което превръща заболяването в една от най-големите грижи на здравеопазването.
Икономическите последици, свързани с превенцията и лечението на диабет, също са много сериозни – около 10% от разходите за здраве по света са насочени към болестта.
Д-р Минг Ли, епидемиолог и експерт по обществено здраве към Университета на Южна Австралия, смята, че диабетът ще се превърне в още по-голяма заплаха, особено в Китай, където хранителните навици на населението се влошават под влиянието на световните тенденции.
Според експерта начинът на хранене е добре известен и променлив фактор, който играе съществена роля за отключването на диабет тип 2. Ето защо е важно да се посочат храните и навиците, които допълнително задълбочават проблема и затрудняват превенцията.
Д-р Ли споделя: „През последните няколко десетилетия в Китай се наблюдава сериозна промяна в начина на хранене, свързана с преминаването от традиционното меню с преобладаващи зърнени храни и зеленчуци към прием на все повече обработени храни, големи количества месо, бързи закуски и високоенергийни продукти, лишени обаче от хранителна стойност.
За периода от 1991 г. до 2009 г. в страната се наблюдава стабилна тенденция към все по-честа, почти двойна, консумация на яйца.
Международни данни за приема на яйца между 1991 и 2009 г.
- 33,65 г/дневно в Европа;
- 28,43 г/дневно в Америка;
- 20,56 г/дневно в Азия;
- 21,45 г/дневно по света;
- 18,20 г/дневно в Океания, включително Австралия;
- 5,93 г/дневно в Африка.
Връзката между яйцата и диабета често се изследва от учените. В настоящото проучване те търсят ефекта от дългосрочния им прием и риска от развитие на диабет, базирайки се на нивата на глюкоза на гладно.
Екипът открива, че ако човек се храни с повече от 38 г яйца дневно за продължителен период от време, рискът от диабет при възрастните нараства с около 25%.
При онези от тях, които редовно се хранят с яйца, тоест 50 или повече грама на ден, вероятността да развият болестта се увеличава още повече – с 60%.
Значение има и половата принадлежност, тъй като в проучването по-застрашени се оказват жените.
Д-р Ли уточнява, че макар да са открили зависимост между високата консумация на продукта и риска от диабет сред китайците, са необходими още задълбочени анализи.
„За да се справим с тази често срещана болест е нужно много повече“, казва ученият. „Трябва да се приложи по-комплексен подход и да се дадат ясни насоки, които да помогнат на хората сами да се грижат за здравето си в дългосрочен план.“
sciencedaily.com/ University of South Australia, "British Journal of Nutrition"
Снимка: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
УИ БЕЙБИ СТЪКЛЕНО ТЕРМОУСТОЙЧИВО ШИШЕ С БИБЕРОН 250 мл 0 - 6 месеца
ТУИСТШЕЙК БЕБЕШКО ШИШЕ ПРОТИВ КОЛИКИ В ПЕРЛЕНО ШАМПАНСКО 180 мл 78379
ЧИКО ПЛАСТМАСОВ ЛИГАВНИК ПЕЛИКАН * 1 N0401
ФРЕЗУБИН 2 ККАЛ КРЕМ ГОРСКА ЯГОДА 125 г * 4
УИ БЕЙБИ НЕРАЗЛИВАЩА ЧАША С ДРЪЖКИ 250 мл 754
ТОВА НЕ Е ДИЕТА - ДАВИНИЯ ТЕЙЛЪР - ХЕРМЕС
НовСТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Диабет
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диета № 9 - при диабет
- Хранене според кръвната група - кръвна група 0
- Инсулин и HOMA-индекс
- Хранене според кръвната група - кръвна група А
- Знаете ли достатъчно за подкожните мазнини в тялото?
- E11 Неинсулинозависим захарен диабет
- Повишена кръвна захар сутрин
Коментари към Прекомерната консумация на яйца увеличава риска от диабет с до 60%