Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Премахват тения за 30 минути

Премахват тения за 30 минути

Премахват тения за 30 минути - изображение

"Попаднали в стомашно-чревния тракт на човека, най-често ехинококовите кисти се развиват в черния дроб, но могат да се пренесат и в белите дробове или всеки друг орган", обяснява проф. Никола Григоров. Обикновено заразеният дълго време не разбира за проблема, докато не се появят странични оплаквания - тежест в коремната област, инцидентни температури, алергични реакции. Диагностиката става с ехографска апаратура, която безпроблемно доказва наличието на кисти. "Класическата операция носи известен процент рискове, а често води и до рецидиви", обяснява проф. Никола Григоров. Преди 12 г. той въвежда за първи път у нас модерен миниинвазивен неоперативен метод за премахване на ехинококови кисти. По това време работи в ИСУЛ, където са обучени и други лекари от екипа му. Помага му специализацията по интервенционална ехография в световноизвестната университетска болница в Копенхаген под ръководството на проф. Холм.

За първи път в света революционният метод е предложен от хирурга проф. Мюлер в далечната 1986 г., разказва проф. Григоров. В клиничната практика реално се въвежда от италианци през 90-те години. През 1996 г. Световната здравна организация одобрява модерния лечебен метод. В момента се прилага в редица държави в света, уточнява проф. Григоров. Методът се състои в 4 стъпки - пункция, аспирация, инжекция, респирация (ПАИР). Всички тези последователни процедури се осъществяват под ехографски контрол, обяснява проф. Григоров. След като пациентът е въведен във венозна анестезия, се осъществява пункция (без хирургичен срез) със специални игли. Когато иглата попадне в кистата, съдържимото се изтегля с помощта на голяма спринцовка.

Следва нжектиране на абсолютен алкохол (чист спирт), който престоява 8 минути. Целта е да бъдат убити паразитите. Манипулацията завършва с изтеглянето на въведения алкохол, заедно с умъртвените паразити. При някои пациенти вместо алкохол се използва 25% разтвор на натриев хлорид, уточнява проф. Григоров. Цялата процедура отнема между 20 и 30 минути.

Болният се възстановява много бързо, изтъква предимствата специалистът. Друг не по-малко важен плюс е, че почти няма рецидиви за разлика от класическата операция. Досега професорът е направил над 1000 оперативни манипулации и едва при единици са се наложили повторни процедури. Той прави и някои подобрения за повишаване на сигурността и ефективността на метода, докладвани на международни конгреси. Недоумява защо въпреки явните предимства на метода мнозина, предимно хирурзи, имат недоверчиво отношение към метода.

Премахването на ехинококови кисти с помощта на неинвазивна методика се заплаща изцяло от здравната каса. Болният престоява в болницата 3-4 дни. През първия ден се подготвя за процедурата - получава консултации от кардиолог и анестезиолог. Манипулацията се осъществява на следващия ден. Изписването става в рамките на 48 часа. Контролни прегледи се правят на всеки 3 месеца в рамките на 1 г.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.1, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовиниХранене при...ЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиБотаникаПатологияАлт. медицинаФизиологияСпортСнимкиПрезентацииРецептиТестовеИзследванияОрганизацииСъставкиДиетиКлинични пътекиХрани и ястияЛайфстайлНормативни актовеПсихологияСоциални грижиИнтервютаЗаведенияАнкетиОткритияПроизводителиОбразование