Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Препечените филийки и картофите увеличават риска от рак

Препечените филийки и картофите увеличават риска от рак

Препечените филийки и картофите увеличават риска от рак - изображение

Консумирането на препечени филийки и картофи може да увеличи риска от развитието на рак, информира Британска агенция по хранителни стандарти.

Според британските специалисти съществува токсин - акриламид, който се формира от аминокиселини, вода и захари при тяхното затопляне заедно на висока температура. Колкото по-продължителна е термичната обработка и колкото по-висока е температурата, толкова по-високи са нивата на акриламида.

В изследвания на животни е установено, че акриламидът може да взаимодейства потенциално с клетъчната ДНК, като я уврежда и допринася за развитието на рак. Въпреки това изследванията с хора не показват подобни резултати.

"Британската агенция по хранителни стандарти определя риска от развитието на рак като значителен и само от тестовете с животни. Към момента това е само вероятност, а не факт", коментира Ема Шийлдс от британска организация за изследване на рака.

Според изследване на Британската агенция по хранителните стандарти през 2015 година излагането на акриламида се свързва с увреждане на репрудуктивната и нервна система. Оценката за риска обаче посочва, че нивото на съдържание на токсина в храните може да увеличи риска от развитието на туморни образувания, без да оказват ефект на нервната и репрудуктивна система.

Акриламид се среща в редица храни, като картофите, крекерите, хляба, бисквитите. Използва се и за индустриални цели.

От Британската агенция по хранителни стандарти не посочват препоръки да се избягва консумирането на хляб и картофи. Единствено от там съветват да се намали количеството консумиран препечен хляб и картофите да не се съхраняват в хладилник. По този начин се повишават нивата на захари, които участват в процеса на синтеза на акриламид. Препоръчително е картофите да се съхраняват на тъмно и хладно място.

"Предстои да се установява дали акриламидът е потенциално опасен за развитието на рак при хората. Въпреки това намаляване на алкохола, преустановяване на пушенето и поддържането на здравословно тегло е добър начин за предпазване. Едни от най-големите източници на акриламид са чипсовете, пържените картофи и бисквитите, които не са препоръчителни са всекидневна консумация", допълва Ема Шийлдс.

Снимка: FOX 13 News


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноРецептиЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиХрани и ястияНовиниДиетиИнтервютаИсторияАлтернативна медицинаЛеченияБотаникаАнкетиНормативни актовеМедицински изследванияКлинични пътеки