Препечените филийки и картофите увеличават риска от рак

Консумирането на препечени филийки и картофи може да увеличи риска от развитието на рак, информира Британска агенция по хранителни стандарти.
Според британските специалисти съществува токсин - акриламид, който се формира от аминокиселини, вода и захари при тяхното затопляне заедно на висока температура. Колкото по-продължителна е термичната обработка и колкото по-висока е температурата, толкова по-високи са нивата на акриламида.
В изследвания на животни е установено, че акриламидът може да взаимодейства потенциално с клетъчната ДНК, като я уврежда и допринася за развитието на рак. Въпреки това изследванията с хора не показват подобни резултати.
"Британската агенция по хранителни стандарти определя риска от развитието на рак като значителен и само от тестовете с животни. Към момента това е само вероятност, а не факт", коментира Ема Шийлдс от британска организация за изследване на рака.
Според изследване на Британската агенция по хранителните стандарти през 2015 година излагането на акриламида се свързва с увреждане на репрудуктивната и нервна система. Оценката за риска обаче посочва, че нивото на съдържание на токсина в храните може да увеличи риска от развитието на туморни образувания, без да оказват ефект на нервната и репрудуктивна система.
Акриламид се среща в редица храни, като картофите, крекерите, хляба, бисквитите. Използва се и за индустриални цели.
От Британската агенция по хранителни стандарти не посочват препоръки да се избягва консумирането на хляб и картофи. Единствено от там съветват да се намали количеството консумиран препечен хляб и картофите да не се съхраняват в хладилник. По този начин се повишават нивата на захари, които участват в процеса на синтеза на акриламид. Препоръчително е картофите да се съхраняват на тъмно и хладно място.
"Предстои да се установява дали акриламидът е потенциално опасен за развитието на рак при хората. Въпреки това намаляване на алкохола, преустановяване на пушенето и поддържането на здравословно тегло е добър начин за предпазване. Едни от най-големите източници на акриламид са чипсовете, пържените картофи и бисквитите, които не са препоръчителни са всекидневна консумация", допълва Ема Шийлдс.
Снимка: FOX 13 News
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХИП СЛАДКА ЦАРЕВИЦА С КАРТОФЕНО ПЮРЕ И ПУЕШКО МЕСО 125 г
ХИП ПЮРЕ МОРКОВИ И КАРТОФИ С АГНЕШКО МЕСО 190 г
ПЮРВИТАЛ НОРМА ФЕТ НОПАЛ капсули * 60
ХИП ПЮРЕ КАРТОФИ С КОПЪР И ЗАЕШКО МЕСО 190 г
КАРТОФЕНО НИШЕСТЕ 200 г ЗДРАВНИЦА
ХИП ПЮРЕ БИО ДОМАТИ И КАРТОФИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Откриха пептид, който блокира завинаги ключов за развитието на рака протеин
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Лилави картофи - състав и полезни свойства
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Разработват метод, който улеснява унищожаването на раковите клетки при меланом
- Манука
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
Коментари към Препечените филийки и картофите увеличават риска от рак