Препоръчителен хранителен режим при висок холестерол
Ограничения:
1. Намаляване на енергийния прием и редукция на телесното тегло.
2. Намаляване на месните порции и ограничаване на тлъстите меса (свинско, говеждо, агнешко), отстраняване на видимите мазнини от месото и кожата от пилешкото.
3. Изключване или силно ограничение на млечни продукти - сирена, сладолед, мляко с масленост над 1%.
4. Ограничаване на консумацията на яйца до 2 седмично или приемане само на яйчни белтъци.
5. Ограничаване на сладките храни, богати на прости захари (глюкоза, захароза и особено фруктоза).
6. Ограничаване и спиране приема на алкохол.
7. Ограничаване и спиране консумацията на търговски печива, на богати на хидрогенирани растителни мазнини, които съдържат трансмастни киселини или животински мазнини - кексове, сладкиши, вафли, бисквити и др.
8. Изключване на допълнително обработвани меса - сушени, пушени, киснати в саламура, приготвени от раздробено месо (суджуци, луканки, сушеници, салами).
9.Изключване на вътрешности (карантия).
10.Ограничаване на консумацията на морски дарове.
Препоръки:
1. Ежедневна консумация на растителни нерафинирани растителни масла - зехтин, рапично, ленено, слънчогледово, орехово, сусамово. Всеки ден по 3-4 с.л. ленено семе към салатите.
2. Увеличаване консумацията на рибено масло както от хранителни добавки, така и от възможно най-честа консумация на риба - да не е пържена, по възможност минимум 3-4 пъти в седмицата (скумрия, херинга, сьомга, тон, пъстърва и др.). Минимална дневна консумация на риба - 30-40 г дневно.
3. Избягване на масло, майонези, сосове и сметана.
4. Всекидневна консумация на 30 г (20-22 броя) сурови несолени бадеми или 3-4 орехови ядки.
5. Честа консумация на овесени ядки, трици и брашно от овес, мюсли.
6. Всекидневна консумация на 15-17 г (1 с.л. с връх) пектин, разтворени в кисело мляко или сок.
7. Плодове и зеленчуци, богати на пектин - ябълки, круши, дюли, тиква, цитруси, шипки, моркови.
8. Бобови храни (боб, леща, зелен фасул), богати на разтворими фибри - 2-3 пъти седмично.
9. Допълване ежедневния прием на разтворими фибри (15-25 г).
10. Пълнозърнести храни - хляб, паста и пр.
11. Повишаване на консумацията на соя, соев белтък, соеви продукти - соева кайма, шницели, тофу и пр.
12. Всеки ден - обезмаслено кисело мляко и евентуално допълнителен прием на пробиотици като хранителна добавка.
13. При нужда прием на антиоксиданти - витамини А, Е, С, бета-каротен, ликопен, флавоноиди, коензим Q10 като хранителни добавки.
Допълнителни препоръки:
1. Ограничаване до спиране на консумацията на алкохол.
2. Отказ от тютюнопушене.
3. Повишаване на физическата активност - като се започне с 30-минутно бързо ходене 3 пъти в седмицата и се стигне до 4-5-6 км с умерено темпо всеки ден.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Висок холестерол
- Висок HDL холестерол
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Методи за лечение на анорексия
- Повишено ниво на VLDL-холестерол
- Изследване на триглицериди и холестерол
- Нисък HDL холестерол
- Регулация на слюноотделянето
- Намалете вредния холестерол със смокини и натурален ябълков оцет
Коментари към Препоръчителен хранителен режим при висок холестерол