Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Привлекателните доктори не предизвикват доверие сред пациентите

Привлекателните доктори не предизвикват доверие сред пациентите

Привлекателните доктори не предизвикват доверие сред пациентите - изображение

Привлекателните и симпатични лекари не се възприемат с пълно доверие сред пациентите, а предизвикват по-скоро смущение и сексуално неудобство, твърдят психолози от университетите в Кеймбридж и Есекс.

В общественото съзнание красотата не се свързва и не съществува съвместно с интелекта. Ако определен експерт от дадена област изглежда красив и симпатичен, то хората първосигнално оценяват неговата външност, без да проверят компетентността на медика. Според психолозите колкото е по-красив даден лекар, толкова по-малко компетентен се възприема дори и сред своите колеги, което се отнася и за средите на учените.

Проучванията на психолозите показват, че с каквито и области от науката да се занимават симпатичните учени, техните дискусии и коментари не се взимат с необходимото внимание. Обикновено хората гледат с интерес появата на експерта и неговата визия, но в техните очи нивото на компетентност се понижава. В тази връзка авторите на проучването намекват, че сериозни теми като глобалното изменение на климата, борбата срещу липсата на храна в различни държави, ваксинация и други трябва да бъдат представени от по-малко атрактивни на външен вид експертите. В противен случай, хората просто няма да приемат техните изявления за достатъчно достоверни.  

Любопитен обаче е фактът, че предишни проучвания посочват точно обратното. Външният вид е от особено значение за успешна политическа кариера. По-привлекателните хора по-често побеждават в различни избори и успяват да провокират по-голямо доверие сред слушателите.

Но според експертната оценка от проучването на специалистите от Кеймбридж, колкото по-малко е привлекателен човек, толкова по-голямо доверие предизвикват неговите думи.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: nulled-warez.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСпортСпециалистиИсторияНовиниСоциални грижиНормативни актовеСтатистически проучванияЗаведенияОрганизацииВидеоЛичностиТестовеГеографияАнкети