Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Приемът на някои орални антибиотици повишава риска от камъни в бъбреците

Приемът на някои орални антибиотици повишава риска от камъни в бъбреците

Приемът на някои орални антибиотици повишава риска от камъни в бъбреците - изображение

Децата и възрастните, които приемат пет обичайно предписвани антибиотици, може да са по-склонни да развият камъни в бъбреците за разлика от хората, които не използват тези лекарства.

Изследователи проучили електронните досиета на 25 981 души в периода от 1994 до 2015 г., при които се появили камъни в бъбреците, и на 259 797, които не се оплаквали от този проблем. Учените потърсили предписанията за конкретните антибиотици, използвайки за база момента, когато е получена диагнозата.

Излагането на всеки от петте антибиотици е свързано с повишен риск от камъни в бъбреците от 3 до 12 месеца преди поставянето на диагнозата. Те са от групата на цефалоспорините, флуорохинолоните, нитрофурантоин, метенамин, широкоспектърни пеницилини и сулфонамиди. Увеличението на опасността, свързано с тези групи антибиотици, започва с повече от 27% при широкоспектърните пеницилини и стига до двойно повече при сулфонамидите.

Без съмнение антибиотиците са спасили милиони човешки животи и са необходими за предотвратяване на смъртоносни и вредни инфекции. Определено ползите надделяват над вредите. Резултатите от проучването не предполагат, че не трябва да се предписват, когато е наложително. Но изводът е, че употребата им трябва да е разумна и правилна“, казва д-р Грегъри Тасиан от Детската болница във Филаделфия.

Учените вече знаят, че антибиотиците променят състава на човешкия микробиом – всички бактерии, вируси и гъбички, които живеят в тялото. Промените в чревния и уринарния микробиом също са свързани с камъни в бъбреците, но досега никакви проучвания не са правили връзка между този вид лекарства и образуванията в отделителните органи.

Рискът от появата на камъните е най-голям при деца и юноши, но намалява с течение на времето, въпреки че остава повишен няколко години след употребата на лекарствата. Също така фактите показват, че от изследваните 12 вида антибиотици само при 7 опасността от поява на образуванията е нищожна.

Изследването не е контролиран експеримент, предназначен да докаже дали и как антибиотиците могат да причинят камъни в бъбреците. Възможно е и някои хора да са имали недиагностицирани проблеми с тези органи преди да пият медикаментите и по този начин да са предизвикали проблемите.

Друг аргумент против връзката антибиотици – камъни е, че са необходими години на вторите, за да се развият и само 10 на сто от хората са засегнати. Това прави трудно доказването на директното влияние. Но съмненията остават и данните от изследването сочат, че нищо не е за пренебрегване.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: odishatv.in

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПатологияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниИсторияСпециалистиЗдравни проблемиБотаникаЛайфстайлЛеченияСнимкиАлт. медицинаХранене при...ВидеоТестовеНаучни публикации